Românii care fac bani dintr-o plantă care rezistă în pământul înghețat

Desi e ger siberian in Romania, pe camp sunt in continuare plante care se incapataneaza sa reziste in pamantul inghetat.

E. V., sâmbătă 12 ianuarie 2019 , 19:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 Vorbim despre soiuri condimentare sau aromatice care pot fi recoltate si pe timp de iarna. Intre acestea, cimbrul, chimenul si lavanda.

Chiar daca afara e ger de crapa pietrele, aceasta plantatie de lavanda rezista bine la frig. Evident, tufele nu sunt intens colorate si nici inmiresmate ca pe timpul verii, dar sunt bine protejate de stratul de zapada.

Adriana a plantat butasi de lavanda pe un teren mostenit de la parinti, in apropiere de localitatea Miheleu. Cultura se intinde pe un hectar, iar investitia depaseste 13 mii de lei. Vara, campul mov este invadat de pasionatii de fotografii.

La temperaturi extrem de scazute rezista cu succes si soiurile de condimente plantate in Buzau, la statiunea de cercetare. Cimbrul, de exemplu, provine din Siberia si este primul soi romanesc obtinut la noi in tara. Planta isi pastreaza aroma proaspata si pe ger.

Pe langa cimbru si chimen, specialistii au reusit sa aclimatizeze la noi una dintre cele mai valoaroase plante medicinale din lume, folosita la ceaiuri. Planta poate fi folosita ca remediu natural impotriva bolilor cardiace, a celor renale si, cel mai important, in preventia bolii Alzheimer.

Te-ar putea interesa si