In felul acesta ajungem la risipa si cheltuieli mult prea mari. Invatam imediat cum sa pastram produsele cat mai mult timp in rubrica Stirilor Kanal D ,,Cat te costa?"!

"Umplem cosurile, umplem frigiderele si apoi…  aruncam! Rezultatul este ca ramanem fara bani. Cat de mult putem pastra produsele, iata ce trebuie sa aflam astazi."

Un roman arunca, in medie, cam 350 de grame de mancare pe zi. Asta inseamna peste o suta de kilograme, in fiecare an. Daca reusim sa salvam macar jumatate din aceasta cantitate, atunci ne putem considera norocosi. Desigur, sanatatea trebuie pusa pe primul loc.

In primul rand, trebuie sa acordam importanta cuvenita informatiilor de pe eticheta fiecarui produs. Putem gasi formulari precum…

Termen de valabilitate, data de expirare sau a se consuma inainte de. Insa toate acestea tin de modul in care a fost depozitat produsul. La fel de important este sa citim si informatii precum…

Temperatura de depozitare si locul in care trebuie tinute aceste produse. Apoi trebuie sa intelegem ca termenul de valabilitate poate fi o data orientativa. Dar, sa incepem cu lista alimentelor la care trebuie sa respectam cu strictete termenul inscris pe ambalaj.

Exista mai multe produse la care nu e bine sa jonglam cu termenul de valabilitate.

Nu as risca in cazul varietatilor de carne proaspata, nu as risca in cazul fructelor de mare, cu ouale trebuie sa avem mare-mare grija. Uneori tin, sunt proaspete, chiar daca au depasit data inscrisa pe ele. Alteori sunt stricate si asta verificam cand le desfacem.

Un alt mod in care putem testa daca ouale sunt proaspete este testul bolului cu apa. Le scufundam si apoi observam ce se intampla.

Ouale care raman pe fundul vasului sunt proaspete. Cele care plutesc la suprafata trebuie aruncate. Desigur, cea mai sigura metoda este sa le desfaceti si sa le testati.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Dupa miros, dupa aspect, daca albusul se tine bine langa galbenus, daca galbenusul ramane intreg, atunci oul este proaspat si poate fi mancat.

In cazul altor produse putem trece peste termenul de pe ambalaj.

Nutritionist: Pentru produsele fermentate din lapte, cum este iaurtul sau anumite tipuri de branza, la fel termenul de valabilitate este nedeterminat pentru ca fermentarea presupune o conservare naturala.  Daca avem un iaurt in borcan de sticla, el va tine o perioada foarte lunga de timp. Daca avem produse in ambalaje diferite, de plastic sau alte tipuri de ambalaje,  atunci e posibil ca ambalajul sa comunice putin cu exteriorul  si sa ne altereze produsul.

In cazul laptelui este foarte important sa-l testam. Adica sa-l mirosim si sa-l gustam.

Nutritionist: Putem sa simtim un gust amar sau acru.

Putem observa modificari de culoare si atunci trebuie sa-l aruncam!

Produsele uscate si conservele, mai ales cele in ambalaje din sticla, pot fi consumate cu mult peste termenul de valabilitate. Dar…

Totul tine de modul in care le depozitam. Respectati cu strictete temperatura ceruta de producatori si conditiile legate de expunerea la soare, spre exemplu. Daca nu suntem atenti la astfel de detalii, atunci produsele pot fi alterate cu mult inainte de implinirea termenului de valabilitate.

Sa aruncam o privire la ce se intampla in afara tarii. In Marea Britanie se estimeaza ca
alimente si produse alimentare in valoare de 16 miliarde de lire sterline sunt aruncate in fiecare an. Asa ca autoritatile si comerciantii s-au intrebat…

Care ar fi solutia pentru a elimina risipa. Raspunsul este deja pus in practica. Mai multe produse sunt vandute la reducere  timp de o luna…

…conserve, paste, orez si cereale. Produsele pot fi consumate fara a reprezenta un pericol pentru sanatatea oamenilor, au stabilit autoritatile din Marea Britanie.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Schimb de replici între Vlăduţa Lupău şi Nicu Paleru: "Șoc și groază!Lăsați să curgă prostia". De la ce a pornit disputa- VIDEO- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Congelarea poate fi o solutie pentru a prelugi durata in care putem consuma alimentele, evitand in acest fel risipa. Pana si supele si ciorbele pot fi depozitate in congelator.

Temperatura corecta de pastrare a produselor congelate este de- 18 grade. Aceasta valoare reprezinta compromisul potrivit intre consumul de energie electrica a congelatorului si conditiile optime de pastrare a alimentelor.

In medie, produsele pot fi pastrate cam 2 sau 3 luni in congelator. Exista insa si exceptii.

Carnea de vita sau pui poate fi pastrata pana la 4 luni. In cazul celei de miel, aceasta perioada poate ajunge pana la 9 luni.

In cazul legumelor, acestea pot fi pastrate chiar si un an in congelator. Daca vrem sa cumparam produse gata congelate, atunci trebuie sa privim cu atentie spre eticheta.

Sa cumpere acele produse alimentare care au suferit o congelare rapida. Congelare rapida inseamna ca nu se formeaza cristale mari de gheata care in timpul decongelarii rup structura celulelor si creeaza anumite modificari in produsul respectiv.

Exista o regula care se aplica mereu, indiferent de situatie.

Dupa decongelare, produsul repsectiv se prepara imediat si nu se recongeleaza sub nicio forma.

"Aplicati toate aceste sfaturi si incercati sa evitati risipa. Asta inseamna sa aveti grija de banii dumneavoastra! Ne revedem saptamana viitoare!"
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si