
1 din 2 | Elie Wiesel

2 din 2 | Casa memorială Elie Wiesel - Sighetu Marmației
Românul care a câștigat premiul Nobel s-a născut în Sighetul Marmației: Familia sa avea o băcănie acolo
Elie Wiesel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, s-a născut pe 30 septembrie 1928, în Sighetul Marmației, un orășel din nordul României, unde familia sa de evrei avea o mică băcănie. Crescând într-o comunitate multiculturală, Wiesel a fost influențat de valorile religioase iudaice, de cultura hasidică și de limba idiș, pe care o vorbea acasă.
O copilărie marcată de diversitate
Familia Wiesel era bine integrată în Sighet, unde aproximativ 38,6% din populație era evreiască.
Deportarea și ororile Holocaustului
Anii copilăriei sale au fost brusc curmați de Holocaust. După Dictatul de la Viena din 1940, Sighetul a trecut sub administrație maghiară, iar familia Wiesel a fost supusă legilor antisemite.
Trecând prin suferințe inimaginabile, Elie Wiesel a supraviețuit "Marșului Morții" către lagărul Buchenwald, unde, în ianuarie 1945, tatăl său a murit de epuizare.
Pe 11 aprilie 1945, Elie Wiesel a fost eliberat de armata americană, fiind doar un adolescent traumatizat de pierderile suferite.Citește și: Cele mai frumoase mănăstiri din Maramureș
De la supraviețuitor la scriitor și activist
După război, Wiesel a fost trimis într-un orfelinat din Franța, unde a început să studieze filosofia la Sorbona. A devenit jurnalist și, de-a lungul anilor, a scris 57 de cărți, cea mai celebră fiind Noaptea (La Nuit), o relatare autobiografică a experiențelor sale din lagărele naziste.
Publicarea acestei cărți a marcat începutul unei cariere dedicate comemorării Holocaustului și apărării drepturilor omului.Casa memorială Elie Wiesel - Sighetu Marmației
Premiul Nobel pentru Pace și recunoaștere mondială
Dedicarea sa față de memoria Holocaustului și activismul său pentru drepturile omului i-au adus Premiul Nobel pentru Pace în 1986. Academia Nobel l-a descris ca fiind "un mesager al umanității", subliniind contribuția sa în combaterea violenței, rasismului și intoleranței.
De-a lungul vieții, Wiesel a fost onorat de numeroase instituții, inclusiv Academia Americană de Artă și Literatură și Academia Română, unde a fost ales membru de onoare într-un gest simbolic de recunoaștere a rădăcinilor sale românești.
Citește și: 7 locuri pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi într-un loc magic: Maramureș
Moștenirea lui Elie Wiesel
Până la moartea sa, în 2 iulie 2016, Elie Wiesel a continuat să militeze pentru dreptate și memorie istorică. Casa sa natală din Sighet a fost transformată în Casa Memorială Elie Wiesel, un loc de pelerinaj pentru cei care vor să înțeleg tragedia Holocaustului și mesajul universal al supraviețuitorilor săi.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.