Romanul din munti care traieste ca un vraci dac. Si-a invatat cele opt fiice sa cunoasca secretele plantelor vindecatoare ale stramosilor
Actual

Romanul din munti care traieste ca un vraci dac. Si-a invatat cele opt fiice sa cunoasca secretele plantelor vindecatoare ale stramosilor

A.S.
7 dec 2017

Ruben Stanila si-a dedicat viata cunoasterii puterilor vindecatoare ale plantelor, pe care a invatat sa le intrebuinteze de la batrânii satelor. Are opt fiice si vrea sa le lase mostenire zestrea traditiilor din vremurile arhaice.

Ruben Stanila a ramas un adevarat vraci printre oamenii din Pojoga, un sat mic si izolat, aflat la granita judetelor Hunedoara si Arad, un loc impartit intre Ardeal si Banat. Fostul padurar, in vârsta de 57 de ani, a coborât in Pojoga de la munte, din catunele tarii Motilor, si se distinge printre localnici prin graiului sau arhaic si portul sau inspirat din viata monahala, scrie Adevarul.

 

Nu doar barba de calugar si straiele populare il fac un personaj aparte, ci, mai ales, pasiunea careia i-a dedicat cea mai parte a vietii. Motul, dupa cum ii spun satenii, a invatat de mic sa cunoasca tainele florilor si ale plantelor medicinale. Le stie dupa numele lor vechi, taranesc, spune el, dar si dupa denumirea latina.

Citeste si: Scene infioaratoare surprinse in fata unui spital. Un maidanez a luat un nou-nascut cu care si-a hranit puii

Ruben Stanila a urmat un liceu silvic in Timisoara, a lucrat apoi 10 ani ca brigadier silvic si doua decenii ca padurar, iar in anii de munca i-a placut sa cutreiere padurile si muntii in cautarea leacurilor naturii.

A strâns carti vechi despre insusirile vindecatoare ale plantelor, a invatat de la batrânii satelor cu sa le recunoasca si sa le foloseasca si si-a trecut toate infomatiile in jurnalele sale de care nu se desparte.

Intreaga poveste AICI.

Sursa foto: Adevarul
 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook