Săptămâna trecută, la forumul economic anual de la Sankt Petersburg, cei mai importanți factori de decizie din Rusia au declarat că economia țării rezistă mai bine decât se așteptau în fața sancțiunilor occidentale fără precedent.

Citeste si: Un general rus îl imploră pe Putin să trimită rachete nucleare în Kaliningrad, după blocajul impus de Lituania

La ce valoare a ajuns rubla luni: Moneda Rusiei a crescut pe piața valutară cu 1,2%, până la 55,75 faţă de dolar, depășind cel mai ridicat nivel atins de la începutul lunii iulie

2015. 

Moneda rusă, victorioasă în plină invazie armată în Ucraina

Moneda rusă a devenit anul acesta cea mai performantă monedă din lume, potrivit analizei Reuters. Creșterea rublei este susţinută de veniturile mari ale Rusiei din exporturile de energie şi de o scădere bruscă a importurilor.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 21 iunie 2022. Cât valorează un euro astăzi? Anunțul oficial

Un alt factor al cursului valutar neașteptat constă în interdicţia guvernamentală ca populația din Rusia să îşi retragă economiile în valută.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În această săptămână, rubla ar putea să îşi extindă câştigurile, deoarece companiile vor trebui să plătească taxe, pentru care firmele axate pe export îşi convertesc de obicei veniturile în dolari şi euro.

O rublă puternică nu este neapărat un avantaj

Prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov, a declarat la forumul economic de la Sankt-Petersburg, că rubla este supraevaluată în acest moment, iar industria Rusiei ar funcționa mai bine dacă moneda ar scădea cu 70- 80 de unităţi faţă de dolarul american.

Citeste si: Prizonierii americani din Rusia "vor fi trași la răspundere pentru crime”, anunță Kremlinul

Potrivit News.ro, discuţia activă despre o rublă ”corectă” arată că există îngrijorări cu privire la impactul nivelului actual asupra bugetului şi importurilor, după cum a declarat Dmitri Polevoi, director de investiţii la Locko-Invest.

Avertisment legat de economia Rusiei

Potrivit Reuters, șeful Sberbank, cea mai mare insrtituție financiar-bancară a țării, a spus că Rusia ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a reveni la nivelurile de dinaintea sancțiunilor impuse de Occident.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În timp ce șeful Băncii Centrale de la Moscova și ministrul rus al Industriei au vorbit despre pericolele unei ruble prea puternice pentru economia țării, analiștii bursieri au avertizat că volatilitatea va crește în viitorul apropiat, iar dolarul va deveni tot mai ieftin de la o zi la alta în raport cu moneda rusească.

Citeste si: Cum poți să amâni ratele la bănci timp de 9 luni. Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de OUG

Experții financiari au explicat care sunt factorii-cheie care au contribuit la creșterea rublei de câteva luni încoace: „După introducerea restricțiilor privind retragerea capitalului în străinătate, trei factori influențează cursul rublei: balanța exporturi-importuri, tranzacțiile cu moneda băncilor și fondurilor rusești, precum și o reducere bruscă a comerțului dintre Rusia, SUA și UE". 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si