Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul ''Gala Bute''.

Citeste si: Povestea pe scurt a dosarului „Gala Bute”. I-a adus Elenei Udrea o condamnare la 6 ani de închisoare

Ulterior, Rudel Obreja a acuzat dureri abdominale în penitenciar timp de trei luni, iar în cele din urmă a fost transportat la spital şi diagnosticat cu cancer pancreatic avansat.

Citeste si: VIDEO- Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”

''Un diagnostic tardiv din cauza indiferenţei medicilor din penitenciare şi din cauza răspunsului tardiv din sistemul penitenciarelor", a acuzat joi Consiliul Mondial al Boxului (WBC) într-o scrisoare deschisă adresată autorităților române.

Rudel Obreja, eliberat pentru începerea unui tratament anti-cancer

Pe 7 iulie, Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere în care a solicitat judecătorilor să fie eliberat din penitenciar, pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil din ţară sau străinătate.

Magistraţii au luat vineri o decizie favorabilă fostul președinte al Federației de Box.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au așteptat raportul Institutului de Medicină Legală. Specialiștii din cadrul acestui institut au recomandat suspendarea pedepsei din cauza bolii de care suferă Rudel Obreja. Inclusiv procurorul care se ocupă de caz a fost de acord cu această eliberare. 

Citeste si: Ce regim de detenție va avea Elena Udrea la Penitenciarul de Femei Targsor

”Dispune întreruperea executării pedepsei închisorii în cuantum de 5 ani, aplicată petentului Obreja Rudel, pentru o perioadă de 3 luni", se spune în decizia judecătorilor.

Pe durata întreruperii executării pedepsei, Obreja trebuie să respecte anumite obligații.

rudel obreja

Diagnostic grav pentru Rudel Obreja

[Sursa foto: Facebook]

Obreja, susținut de Consiliul Mondial al Boxului

"Drepturile domnului Obreja au fost grav violate. Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al indivizilor încarceraţi. Pe scurt, WBC consideră că dreptul la viaţă al domnului Obreja a fost profanat'', a transmis ieri Consiliul Mondial al Boxului (WBC) care a cerut public eliberarea fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box.

WBC a solicitat eliberarea lui Obreja, ''în concordanţă cu dreptul său la viaţă''. De asemenea, WBC susţine că ''există puternice indicaţii că Obreja ar fi fost condamnat pe nedrept în dosarul Gala Bute".

World Boxing Council ''pune drepturile omului deasupra oricăror considerente şi, în consecinţă, domnul Obreja ar trebuie eliberat imediat pentru a putea primi tratamentul medical adecvat şi susţinerea familiei''.

rudel obreja

Tribunalul care l-a condamnat pe Obreja ar fi fost constituit ilegal, un fapt recunoscut de CCR.

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Rudel Obreja, ''un prieten apropiat WBC'', are o istorie îndelungată în lupta cu corupţia din box, se mai arată în comunicat. Obreja a denunţat, din postura de ofiţer tehnic-şef pentru boxul amator, corupţia din cadrul federaţiei internaţionale (AIBA) la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, iar ''acţiunile sale curajoase şi etice au dus la suspendarea şi excluderea sa din AIBA''.

WBC comentează astfel implicarea lui Obreja în Gala Bute: ''În 2011, domnul Obreja a organizat Gala Bute, în care Lucian Bute a luptat cu Jean-Paul Mendy. Forţele politice complexe din România implicate în gală au dus la dispute, care au condus la arestarea nejustificată şi la condamnarea nedreaptă a lui Rudel. A primit o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. După toate aparenţele şi pe baza mai multor rapoarte credibile, tribunalul care l-a condamnat pe Obreja a fost constituit ilegal, un fapt recunoscut de Curtea Constituţională a României''.

Organizaţia anunţă că va demara imediat o strângere publică de fonduri, cu ajutorul familiei lui Obreja, pentru a susţine cheltuielile medicale.

Ce reacție a avut Ministerul Justiției

Ministerul Justiţiei a transmis, joi, că Obreja a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar şi a fost internat într-un spital public.

Oficialii MJ au precizat că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada când s-a aflat în libertate, iar depistarea unei boli în penitenciar nu înseamnă că acel deţinut s-a îmbolnăvit în timpul încarcerării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si