Poveste dosar „Gala Bute”. Joi, 7 aprilie 2022, fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că sunt nefondate contestațiile depuse de Elena Udrea și ceilalți inculpați din dosarul „Gala Bute”. ICCJ a respins contestația în anulare iar decizia inițială in dosarul Gala Bute rămâne definitivă, astfel că Elena Udrea va trebui să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare.

dosarul „gala bute”

Povestea dosarului „Gala Bute”

În anul 2015, dosarul „Gala Bute” a ajuns pe masa instanței supreme, principalele acuzații fiind de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. 

În rechizitoriu, procurorii au arătat că pe 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi firma deținută de Rudel Obreja care avea drept scop prestarea unor servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

Citeste si: În ce condiții este ținută Elena Udrea în Bulgaria. Cum arată arestul în care așteaptă decizia de expulzare a judecătorilor

Potrivit acestui contract, pe 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a plătit servicii de promovare care ajungeau la 8.116.800 lei. 

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un

prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, au arătat procurorii.

Condamnările date de judecatori în dosarul „Gala Bute”

În același dosar au de ispășit pedepse și fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, instanța l-a trimis la închisoare pentru cinci ani. 

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Tudor Breazu, cel care se ocupa de administrarea cunoscutelor terenuri Nana deținute de Elena Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Celelalte persoane implicate în dosar au primit pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul dezvoltării- 4 ani cu suspendare, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii- 3 ani cu suspendare și Dragoş Marius Botoroagă, administrator de firmă, doi ani și șase luni cu suspendare.

Citeste si: Elena Udrea ar putea scăpa de închisoare. Ce ar urma să se întâmple cu fostul politician, după condamnarea la arest

Totodată, prin respingerea contestației Direcției Naționale Anticorupție, s-a menținut decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton.

Pedepsele primite în acest dosar au fost suspendate inițial în decembrie 2018, atunci când Curtea Constituțională a decis că nu a fost respectată legea când au fost constituite completuri de cinci judecători de la Instanța Supremă, sentința definitivă fiind dată de un complet nelegal.

dosarul „gala bute”

Elena Udrea a plecat din țară, înainte de pronunțarea sentinței

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Citeste si: Noi vești despre Elena Udrea, aflată în arestul din Bulgaria

Polițiștii nu au găsit-o acasă pe Elena Udrea, la casa din Corbeanca, unde s-au deplasat în cursul după-amiezei de joi pentru a pune în executare sentința. Surse neoficiale spun că Elena Udrea ar fi ieșit din țară pe la Vama Giurgiu, înainte de condamnare. 

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Udrea a plecat din România înainte de afla sentința care s-a dat în jurul orei 14:00.

Aceasta a fugit din țară pe la Vama Giurgiu fără a avea vreo restricție, undeva în jurul orei 11:00, se pare știind de ceea ce urma să se întâmple în cazul ei. Fostul ministru a fost reținut de oamenii legii din Bulgaria.

Citeste si: VIDEO- Elena Udrea rămâne în Bulgaria. Judecătorii amână cu 5 zile decizia finală

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si