Rusia a anunţat distrugerea unui rezervor de rachetă aflat pe orbita Pământului

Agenţia spaţială rusă a anunţat duminică că a constatat distrugerea unui rezervor de rachetă ce orbitează Pământul, care a fost folosit în 2011 pentru a lansa radiotelescopul Spektr-R, fostul "Hubble rusesc", scrie AFP.

Author: M.A. duminică 10 mai 2020 , 17:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit Roskosmos, este vorba de etajul superior al rachetei Fregat-SB. "Distrugerea a avut loc la 8 mai, între orele 8.00 şi 9.00 la Moscova (5.00 şi 6.00 GMT) deasupra Oceanului Indian", potrivit comunicatului agenţiei. 

Agenţia spaţială rusă a spus că "adună informaţii despre numărul" fragmentelor create prin distrugerea navei spaţiale.

Roskosmos nu a precizat cauza acestui incident. 

Citeste si: Spania a raportat cel mai scăzut număr al deceselor din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii martie

Forţele armate aeriene ale SUA au indicat sâmbătă pe Twitter că au detectat 65 de fragmente provenite în urma acestei distrugeri, care nu este cauzată de o coliziune cu o altă navă spaţială.  

Racheta Fregat-SB a fost folosită la 18 iulie 2011 pentru a trimite pe orbită radiotelescopul Spektr-R (RadioAstron), supranumit "Hubble rusesc" şi care avea drept scop să observe în special găurile negre, stelele de neutroni şi câmpurile magnetice. 

Citeste si: Meciul Hannover 96- Dynamo Dresda va fi amânat

Acest telescop, a cărui durată de viaţa s-a terminat în ianuarie 2019, a fost înlocuit în iulie 2019 de Spektr-RG, dezvoltat în cooperare cu Germania.

Citeste si: 13 decese ale unor pacienți infectați cu coronavirus au fost confirmate duminică

Misiunea de cercetare a Spektr-RG trebuie să dureze şase ani şi jumătate, dintre care patru ani de scanare a cerului înstelat  şi doi ani şi jumătate de observare a obiectelor din univers la cererea comunităţii ştiinţifice internaţionale. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si