Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 24 februarie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a intervenit prin videoconferinţă, prezentând evoluţiile în curs ale situaţiei de securitate.

Liderii europeni au condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea militară rusă la adresa Ucrainei, evidenţiind că acţiunile militare ilegale ale Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a principiilor Cartei ONU şi subminează stabilitatea şi securitatea la nivel european şi global.

Şefii de stat şi de guvern au arătat că Federaţia Rusă este singura responsabilă pentru acest act de agresiune şi pentru pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile pe care le va provoca”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Liderii europeni cer încetarea acțiunilor rusești

Liderii din Uniunea Europeană au cerut Rusiei să oprească acțiunile militare, să retragă toate forțele și întreg echipamentul militar de pe teritoriul Ucrainei și să respecte integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, potrivit granițelor sale recunoscute internațional.

Citeste si: Proteste în Rusia împotriva războiului din Ucraina. Cel puțin 1.700 de ruși au fost arestați

Consiliul European a hotărât un pachet de măsuri restrictive suplimentare, prin intermediul cărora se vor impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile pe care le-a desfășurat în Ucraina. Pachetul a fost agreat în cooperare cu aliații și partenerii.

Belarusul a fost condamnat pentru implicarea în agresiunile Rusiei la adresa Ucrainei.

Liderii europeni i-au cerut Belarusului să se abțină de la acest en de acțiuni și să respecte obligațiile internaționale pe care le are.

Ce prevăd sancțiunile pentru Rusia?

Consiliul European a stabilit sancțiuni care vizează sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum şi controlul şi finanţarea exporturilor, politica de vize, listările adiţionale ale unor persoane şi entităţi, precum şi noi criterii de listare.

Consiliul European urmează să adopte propunerile lansate de Comisia Europeană şi de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Liderii din Europa solicită pregătirea și adoptarea unui astfel de pachet de măsuri individuale și economice pentru Belarus.

Citeste si: O româncă și copilul ei de un an sunt blocați în Odesa: „Vă rog să mă ajutați! Plătesc oricât!”

Șefii de stat și de guvern au prezentat solidaritatea față de Ucraina și de cetățenii ei, și au asigurat în continuare sprijin, alături de partenerii internaționali, prin măsuri politice, financiare, umanitare şi logistice, precum şi prin organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor. În continuarea deciziei sale din decembrie 2016, Consiliul European a recunoscut aspiraţiile europene şi alegerea europeană ale Ucrainei, conform Acordului de Asociere. 

Totodată, Uniunea Europeană a hotărât continuarea cooperării cu vecinii săi, reiterând sprijinul necondiţionat şi angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova şi ale Georgiei. Uniunea Europeană va continua coordonarea strânsă cu partenerii şi aliaţii săi în cadrul ONU, OSCE, NATO şi G7. 

Ce a spus Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii?

Klaus Iohannis a condamnat dur agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei. În discursul său, președintele României a accentuat impactul acţiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice, dar şi consecinţele severe asupra securităţii europene şi euroatlantice. Aceste acte au încălcat în mod flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte rolul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Iohannis spune că acțiunile armatei rusești reprezintă un act deliberat şi neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent şi suveran. El a subliniat că în astfel de momente Uniunea Europeană trebuie să continue să își apere valorile şi principiile și a evidențiat importanța unităţii şi legăturilor cu partenerii apropiaţi din regiune şi la nivel global. 

Citeste si: Un avion rusesc doborât de forţele ucrainene a căzut în capitala Kiev

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului: "Pentru îndepărtarea tumorii mi-au cusut organele"- radioimpuls.ro

Klaus Iohannis a fost de acord cu pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și cu cel care, în curând, va viza Belarus. Acesta a subliniat deplină solidaritate pentru Ucraina și a spus că România va continua să ofere sprijin, în mod special asistență umanitară.

„Preşedintele României a pledat pentru atenuarea impactului negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova şi Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanţa oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienţei partenerilor. Considerând actuala situaţie drept cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea continuării coordonării strânse a reacţiilor şi a abordărilor cu partenerii euroatlantici, în special SUA şi la nivel NATO”, a mai transmis Președinția.

Citeste si: Președintele Ucrainei: Inamicul m-a transformat în ţinta numărul 1. Vor să distrugă politic țara distrugându-l pe şeful statului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si