Rusia cere OMS să-i înregistreze accelerat şi precalifice vaccinul împotriva covid-19 Sputnik V

Rusia a depus la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare a primului său vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, Sputinic V, a anunţat marţi Fondul suveran rus, relatează AFP.

Catalina Popa, marți 27 octombrie 2020 , 19:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Implicat în dezvoltarea acestui vaccin, Fondul suveran a anunţat într-un comunicat că a depus o cerere de ”înregistrare accelerată şi o precalificare” a Sputnik V la OMS.

Planurile guvernului rus

Rusia ”este una dintre primele ţări din lume care cere OMS precalificarea vaccinului său împotriva noului coronavirus”, subliniază autorităţile.

”În contextul pandemiei, înregistrarea accelerată a vaccinului potrivit procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor într-un termen mai scurt în comparaţie cu procedurile conveţionale”, se precizează în cmunicat.

Citeste si: Angela Merkel, anunţ de ultimă oră. Cine sunt "vinovaţii" pentru explozia de infectări?

Citeste si: Caz terifiant la Cluj! Ce au descoperit medicii după autopsia unui pacient de 50 de ani ucis de Covid-19

”O preselecţie reuşită va permite vaccinului Sputink V să fie inclus pe lista medicamentelor folosite de (...) de către ţări la cumpărări angro de medicamente”, se precizează în comunicat.

Rusia a anunţat la începutul lui august că a dezvoltat şi înregistrat ”primul” vaccin împotriva covid-19 pus la punct de Centrul de Cercetare Gamaleia din Moscova împreună cu Ministerul rus al Apărării.

În Rusia, înregistrarea de către autorităţi este o etapă prealabilă fazei finale a testelor clinice.

Denumit Sputinik V - o trimitere la primul satelit artificial din Istorie conceput de Uniunea Sovietică -, el a fost primit cu scepticism în lume, mai ales pentru că nu a atins faza finală a testelor la momentul anunţului.

O mare parte a elitei politice a anunţat însă că se vaccinează, iar Vladimir Puitn a citat exemplul uneia dintre fiicele sale.

Guvernul rus speră să desfăşoare masiv vaccinul în ţară în lunile următoare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luna aceasta că Rusia a înregistrat aldoilea vaccin împotriva noului coronavirus.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si