Rusia iese la atac după "ruptura" dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski

Rusia jubilează după cearta de la Casa Albă dintre liderii SUA și Ucrainei. Donald Trump și Volodimir Zelenski. Au avut loc noi atacuri masive asupra unor orașe din Ucraina, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar liderii de la Moscova au salutat reacția lui Trump.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, a scris pe Telegram:
"Pentru prima dată, Trump i-a spus clovnului drogat adevărul în față: regimul de la Kiev se joacă cu al Treilea Război Mondial. Iar porcul nerecunoscător a primit o palmă puternică de la proprietarii cotețului. Acest lucru este util. Dar nu este suficient- trebuie să oprim ajutorul militar pentru mașinăria nazistă".

Noi atacuri masive ale Rusiei în Ucraina

Noi atacuri masive Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat fotografii și videoclipuri care arată consecințele atacurilor ruse de amploare asupra orașului Harkov, în noaptea de 28 februarie-1 martie.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkov a transmis: "Aseară, forțele ruse au desfășurat atacuri pe scară largă asupra districtelor Kyivskyi, Shevchenkivskyi și Novobavarskyi din Harkov, precum și asupra districtului Harkiv”.

Salvatorii au declarat că atacul a afectat o unitate medicală, clădiri rezidențiale, un centru comercial, magazine, o benzinărie, un showroom auto și alte infrastructuri civile.

În urma atacului rusesc au izbucnit patru incendii.

Rușii au lansat 154 de drone de atac în noaptea de 28 februarie-1 martie. Soldații ucraineni au reușit să doboare 103 dintre ele, potrivit Pravda.com.ua.

Rusia a calificat sâmbătă vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington drept un 'eșec diplomatic total'- după cearta dintre liderul de la Kiev și președintele american Donald Trump- și l-a acuzat pe liderul ucrainean că este 'obsedat de continuarea războiului' cu Moscova, informează AFP.

Vizita 'este un eșec politic și diplomatic total al regimului de la Kiev', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, acuzându-l pe Zelenski că este 'incapabil să dea dovadă de vreun simț al responsabilității' și că 'refuză pacea'.

Zaharova a mai declarat că obiectivele Rusiei în Ucraina, care includ anexarea teritoriilor ocupate și 'demilitarizarea' țării, rămân 'neschimbate'. Obiectivele Rusiei rămân neschimbate și acestea sunt demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și recunoașterea realităților existente pe teren', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată într-un comunicat.

Ruptură gravă între SUA și Ucraina. Trump a vorbit din nou la telefon cu Putin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a părăsit intempestiv Casa Albă, după ce întâlnirea pe care a avut-o acolo cu președintele american Donald Trump a degenerat într-o dispută cu acesta chiar în fața camerelor de luat vederi.

Conferința de presă dintre președintele ucrainean și omologul său american, care ar fi trebuit să urmeze semnării unui acord privind accesul la resursele ucrainene, a fost anulată.

Liderul de la Casa Albă a mărturisit că a avut o nouă discuție telefonică în urmă cu două zile cu președintele Vladimir Putin.

Într-un mesaj postat după întâlnire pe rețeaua sa de socializare Truth Social, Trump l-a acuzat pe Zelenski de lipsă de respect față de SUA și i-a transmis că poate să revină la o întâlnire cu el când "va fi pregătit pentru pace".

Jurnalist rus, prezent la disputa din Biroul Oval

Un reprezentant al agenţiei de ştiri de stat a Rusiei a reuşit să intre în Biroul Oval vineri pentru la întâlnirea dintre preşedintele Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, chiar dacă pentru agențiile AP şi Reuters a fost interzis accesul la această întâlnire de nivel înalt, relatează CNN.

Casa Albă a susţinut că jurnalistul nu avea autorizaţie pentru a face parte din grupul de presă.

Un corespondent al TASS, agenţie de presă de stat din Rusia, s-a aflat printre jurnaliştii selectaţi pentru a participa la întâlnirea din Biroul Oval, care face parte din eforturile SUA de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. 

Deşi grupul de jurnalişti din Biroul Oval a fost selectat, Casa Albă a negat că angajatul de la TASS ar fi avut permisiunea de a intra.

„TASS nu se afla pe lista de presă aprobată pentru astăzi”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru CNN într-un comunicat.

„De îndată ce personalul biroului de presă a aflat că el se află în Biroul Oval, a fost escortat afară de secretarul de presă”, atransmis sursa citată.

Atacuri hibride ale Rusiei în Marea Britanie

O reţea de canale Telegram cu legături ruseşti încurajează rezidenţii din Marea Britanie să comită atacuri violente asupra moscheilor şi musulmanilor şi oferă în schimb criptomonedă, au avertizat militanţii, scrie The Guardian.

Canalele au fost deja legate de evenimente din lumea reală sub forma unor graffiti islamofobe pulverizate pe moschei şi şcoli din estul şi sudul Londrei la începutul acestei luni, uneori cu numele grupurilor menţionate. Aceste incidente sunt în curs de investigare de către poliţie.

Au crescut temerile că Rusia încearcă să alimenteze tulburări sociale în Marea Britanie şi în alte state vest-europene prin campanii digitale secrete menite să exploateze tensiunile etnice şi religioase.

Ken McCallum, şeful MI5, a avertizat în octombrie că serviciile secrete ruse au misiunea de a genera „haos susţinut pe străzile britanice şi europene”.

Gregory Davis, cercetător principal la Hope Not Hate, a declarat: "Suntem îngrijoraţi, având în vedere rapoartele privind încercările anterioare ale Rusiei de a recruta grupuri de persoane în Regatul Unit care doresc să săvârşească acte criminale aici, că această reţea este concepută pentru a recruta persoane care să săvârşească acte de violenţă şi că ar putea fi deja în curs de pregătire a persoanelor pentru aceasta.

Putin s-a întâlnit cu un lider de rang înalt din Coreea de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut joi la Moscova o întâlnire cu un oficial nord-coreean de rang înalt, a anunţat, sâmbătă, agenţia de presă de stat nord-coreeană, citată de News.ro.

Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Ri Hi Yong, membru al Politburo şi secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), precum şi preşedinte al Comisiei Centrale de Inspecţie a WPK.

Putin şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul activ al Coreei de Nord faţă de Rusia, a raportat KCNA, demonstrând consolidarea cooperării dintre cele două ţări.

„El a apreciat încă o dată semnificaţia istorică a anului 2024, în care relaţiile tradiţionale de prietenie dintre Rusia şi RPDC au fost dezvoltate în mod remarcabil într-un parteneriat strategic cuprinzător”, a precizat KCNA.

Coreea de Nord a desfăşurat mii de trupe pentru a sprijini forţele ruse care luptă în Ucraina, conform evaluărilor ucrainene, americane şi sud-coreene.


Autor
Îți Recomandăm Și...