Rusia începe testele clinice pentru vaccinul Sputnik
Rusia a anunţat că lansează o nouă fată de teste clinice ale vaccinului Sputnik V asupra a 40.000 de persoane la Moscova.

In articol:
- Vaccinul este considerat sigur şi eficient de către autorităţile ruse
- Avertismentul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Rusia a lansat o nouă fază a testelor clinice ale vaccinului său împotriva noului coronavirus numit Sputnik V, care vizează peste 40.000
de persoane la Moscova, a anunţat miercuri Fondul rus de investiţii directe (FRID), relatează Reuters.Potrivit Fondului, teste de acelaşi fel urmează să aibă loc în alte cinci ţări.
Vaccinul este considerat sigur şi eficient de către autorităţile ruse
Vaccinul este considerat sigur şi eficient de către autorităţile ruse, după două luni de teste asupra unui grup mic de persoane, dar ale căror rezultate nu au fost făcute publice până în prezent.
Vaccin coronavirus Rusia
Citeste si: Rusia începe testarea în masă a vaccinului Sputnik V
Pe data de 15 august, Ministerul Sănătăţii din Rusia a anunţat că a început producţia noului vaccin pentru Covid-19. Într-un comunicat de presă, ministerul a declarat că vaccinul va fi gata la sfârşitul lunii, relatează BBC.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că vaccinul a trecut toate verificările necesare, adăugând că fiica sa a fost deja vaccinată.
Avertismentul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-Covid-19, amintind că "precalificarea" şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri "riguroase", informează AFP.
"Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase", a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea "primului vaccin" contra noului coronavirus.
Citeste si: Ministrul rus al Economiei, infectat cu COVID-19
"Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice", a amintit el, subliniind că procesul ar fi acelaşi pentru orice fel de vaccin.
Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, "OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate", a insistat el.
Citeste si: Rusia amenință România: „Vom oferi un răspuns adecvat. Gândiți-vă la consecințe”
Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat.

