VIDEO - Rusia se pregătește de închiderea granițelor după ce 260.000 de bărbați au fugit din țară

Rusia se pregătește să închidă granițele pentru bărbații ruși cu vârstă de mobilizare, transmite publicația independentă Meduza. Decizia ar putea intra în vigoare de miercuri, 28 septembrie.

Author: Sorin Negru luni 26 septembrie 2022 , 08:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Serviciul rus de informații FSB i-a raportat președintelui Vladimir Putin că, după anunțul mobilizării „parțiale”, că 261.000

de bărbați au părăsit deja Rusia.

Informația a fost confirmată pentru publicația independentă Novaya Gazeta de o sursă de la Kremlin.

Discuțiile în cadrul Administrației Prezidențiale despre închiderea frontierelor pentru bărbații de vârstă militară au început de miercuri, transmite sursa citată.

Între timp, cifrele furnizate de forțele de securitate despre numărul bărbaților care părăsesc Rusia au crescut de la o zi la alta.

mobilizare rusia

Peste 260.000 de bărbați au fugit din Rusia de miercuri până sâmbătă

[Sursa foto: Twitter]

Potrivit Meduza, în cel mai recent document FSB, care „a circulat prin birouri” sâmbătă, 25 septembrie, există o cifră de 261.000 de bărbați care au părăsit Rusia de miercuri până sâmbătă seara.

Sursa de la Kremlin se îndoiește de autenticitatea datelor de la FSB, deoarece înainte de asta serviciul de frontieră "nu funcționa atât de repede".

Cozi kiloemtrice la granița dintre Rusia și Georgia

Putin, la un pas să închidă granițele pentru bărbații apți de luptă

Cu toate acestea, „atmosfera de la Kremlin este de așa natură încât forțele de securitate și Ministerul Apărării îl vor putea convinge pe Putin să închidă granițele înainte de a fi prea târziu”, a spus oficialul citat de Novaya Gazeta. 

Un alt interlocutor al Novaya Gazeta din Administrația Prezidențială susține că nu a văzut încă proiectul de decret al șefului statului privind închiderea frontierelor.

Excese în mobilizarea parțială decretată de Putin

Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică. 

Decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga ţară şi a dus la plecarea în masă a bărbaţilor de vârstă militară, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizări de bilete de avion.

Citeste si: Rusia, avertizată de Casa Albă să nu folosească armele nucleare împotriva Ucrainei. "Consecințele vor fi catastrofale"

De asemenea, au existat numeroase semnalări că au primit documente de recrutare persoane care nu au efectuat serviciul militar, deşi ministrul apărării, Serghei Şoigu, a garantat că vor fi chemate doar persoanele cu abilităţi militare speciale sau cu experienţă de luptă.

Cei doi lideri parlamentari, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat public în mod explicit furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.

Autorităţile susţin că încă 300.000 de ruşi vor fi înrolaţi în campania de mobilizare. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează să recruteze mai mult de un milion de persoane, în urma a două relatări separate din presa rusă independentă.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, peste 2.000 de persoane au fost arestate la mitinguri împotriva mobilizării în zeci de oraşe de la începutul săptămânii, iar duminică s-au înregistrat deja alte proteste în Orientul Îndepărtat şi în Siberia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si