S-a decis! Cand va restitui statul timbrul de mediu si taxa pe poluare

Restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va face pana cel tarziu pana la 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule pana la 31 martie 2019, pe baza unei proceduri administrative, reiese din prevederile Proiectului de ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

A.L., joi 16 noiembrie 2017 , 15:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sumele restituite vor contine si dobanda aferenta calculata pe baza sumei de restituit inmultita cu numarul de zile aferent perioadei cuprinsa intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii prevazut in Codul de procedura fiscala, respectiv de 0,02% pe zi.

Pentru a primi inapoi taxa, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la administratia fiscala centrala competenta in administrarea acestuia. La cerere se vor anexa documentul doveditor al platii taxei, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, in original sau in

copie. De asemenea, este nevoie de cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, in copie, din care sa reiasa calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicita restituirea sumelor.

In situatia in care nu s-a putut identifica in baza de date documentul care atesta plata, compartimentul de specialitate al unitatii fiscale editeaza din sistem informatic o lista cu contribuabilii pentru care nu a fost identificata plata, care va cuprinde cel putin urmatoarele informatii: denumire sau nume si prenume contribuabil/codul de identificare fiscala al contribuabilului, seria cartii de identitate a autovehiculului, numarul si data documentului de plata anexat de contribuabil la cerere sau, dupa caz, suma platita pentru care nu a putut fi identificata plata taxei/timbrului a carei restituire se solicita. Dupa verificarile aferente, compartimentul de specialitate va transmite unitatii Trezoreriei lista identificata.

"in situatia achitarii sumelor de restituit de catre societatile de leasing, cererea de restituire se depune de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar(...)

Dreptul contribuabilului de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire se depune, sub sanctiunea decaderii, pana la data de 31 august 2018. Prin organ fiscal central competent se intelege organul fiscal central din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabil", se noteaza in document.

Restituirea efectiva a sumelor se efectueaza de catre unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel: taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018- 31 martie 2019.

in vederea solutionarii cererii de restituire a sumelor, unitatea fiscala centrala competenta intocmeste, in doua exemplare, dupa caz, fie Decizia de solutionare a cererii, fie Decizia de respingere a cererii

de restituire reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Pe de alta parte, sumele stabilite de catre instanta judecatoreasca prin hotarare definitiva se restituie de catre organele competente astfel: taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar numai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie in

termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

Proiectul de ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017 va fi in dezbatere publica pana pe data de 23 noiembrie 2017, iar persoanele si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, la Administratia Fondului de Mediu (AFM).

Sursa: Agerpres


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Eliminare neașteptată la Survivor România 2021! Cine a părăsit competiția? Votul... Eliminare neașteptată la Survivor România 2021! Cine a părăsit competiția? Votul publicului a făcut diferența și de această dată!
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si