S-au implinit 37 de ani de la moartea lui Marin Preda, dar conditiile in care marele scriitor si-a trait ultimele clipe raman sub semnul intrebarii! Maestrul a fost gasit lovit la cap si plin de sange: "Moartea a fost violenta!"

Author: Petru Luca Webeditor: Mihai Dragan vineri 19 mai 2017 , 21:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ziarul Metropolis a evocat pe 16 mai, la implinirea a 37 de ani de la moartea marelui scriitor Marin Preda, episodul inca neelucidat al disparitiei maestrului. In varsta de doar 57 de ani, Marin Preda a fost gasit fara suflare, pe 16 mai 1980, in camera sa de la Casa de creatie de la Mogosoaia, plin de sange si lovit la cap.

"În seara zilei de vineri, 15 mai 1980, în jurul orei 21.00, un taxi îl lua pe Marin Preda din poarta Editurii Cartea Românească, al cărei director era. Adus de taxi la Casa de creaţie de la Mogoşoaia, Preda urcă în camera numărul 6, unde avea masa de scris şi un pat, însă nu se culcă. După ce i se serveşte o omletă, Marin Preda coboară în jurul orei 1.00 dimineaţa în sala de mese, acolo unde mai mulţi prieteni sărbătoresc ziua de naştere a scriitoarei Sonia Larian. În jurul prânzului, Marin Preda este găsit mort, în patul său, de scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu, cu care trebuia să plece în acea zi la Focşani, la o întâlnire cu cititorii", noteaza sursa citata.

Scriitoarea Mariana Sipos, care a publicat informatii pretioase si fotografii document, ale medicilor legisti, in care se observa loviturile de la nivelul capului, lasa sa se inteleaga ca moartea lui Marin Preda este cel putin suspecta.
"Din dosarul publicat în cartea Marianei Sipoş aflăm că alcoolemia măsurată la aproape 8 ore de la deces era de 3 grame la mie şi că “moartea a fost violentă.
S-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”. Sunt explicate şi echimozele de pe fruntea lui Preda: “Semnele de violenţă s-au putut produce prin lovire de corp dur şi nu au un rol în producerea morţii”",
sustine ziarulmetropolis.ro. De altfel, imediat dupa decesul scriitorului, care deranja autoritatile comuniste, manuscrise pastrate de Marin Preda intr-un sertar de la editura, la care acesta tinea enorm, au disparut fara urma! 

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si