"Nici macar nu ati participat la negocieri", spus edilul Tomohisa Taue, adresandu-se Guvernului in "declaratia de pace" anuala, rostita in japoneza, dar tradusa in mai multe limbi." Este un lucru dificil de inteles pentru cei care traiesc in regiunile afectate de bombardamente nucleare", a adaugat el.

Citeste si: O baterie a luat foc la bordul unui avion Lufthansa cu aproape 400 de persoane la bord

"Ca singura tara care a suferit distrugerile provocate de astfel de arme, va cer sa faceti tot ce va sta in putere sa participati cat mai repede la aceste negocieri si sa va revizuiti politica de aparare care depinde de o umbrela nucleara", cea a Washingtonului, care si-a luat angajamentul de a-si proteja aliatul nipon prin principiul disasiunii, a subliniat oficialul.

La inceputul lunii iunie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de cei 122 de membri ONU, dar puterile nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franta, India, Pakistan, Israel si Coreea de Nord – au boicotat discutiile. Aceeasi masura au luat si Japonia, precum si majoritatea statelor NATO.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Taue si-a exprimat "recunostinta profunda" fata de ONU si fata de toti cei care au promovat acest tratat," care vorbeste atat de bine despre suferinta si eforturile hibakusha (supravietuitorii atacului – n.r.)" si care ar putea fi numit "Tratatul Hiroshima si Nagasaki".  

Premierul Shinzo Abe, prezent la ceremonie, nu a facut refrire explicit la document. "Japonia este jhotarata sa joace un rol de prim plan, lucrand atat cu" puterile nucleare, cat si cu cele non-nucleare, pentru a ajunge la o lume fara arme atomice, a spus el.

Anterior, un clopot a rasunat la ora locala 11.02 (5.02 ora Romaniei), ora exacta cand a explodat bomba atomica, pe 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supravietuitori si apropiati ai victimelor, au tinut un moment de reculegere.

Circa 74.000 de oameni au murit in explozia initiala, in timp ce alte cateva mii au decedat in lunile si anii care au urmat, din cauza radiatiilor.

Atacul a venit la trei zile dupa ce Statele Unite au lansat prima bomba nucleara din istorie, la Hiroshima,  omorand circa 140.000 de oameni.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si