Salariile nu țin pasul cu rata inflației. Prognoză de coșmar de la BNR pentru 2022

Creșterile de salarii din ultimele luni, raportate de Institutul Național de Statistică (INS), sunt mult mai mici decât scumpirile care au loc în aceste momente în România. Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație de două cifre pentru următoarele luni, situație fără precedent în ultimii 18 ani!

Author: Sorin Negru vineri 11 februarie 2022 , 10:57

România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Câștigul salarial a crescut cu peste 6%, în decembrie 2021, față de luna precedentă, însă indicele câștigului salarial real a fost cu aproape 1% sub cel din luna decembrie a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Deoarece BNR anunță o creștere peste așteptări a ratei inflației, puterea de cumpărare a românilor umează să fie erodată în continuare.

Citeste si: Avertisment de la Cotroceni. Urmează o criză mult mai nocivă decât pandemia

Vești extrem de proaste de la BNR despre scumpirile din 2022

Banca Naţională a România prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri.

Citeste si: Cresc ratele la bănci, după decizia radicală luată de BNR. "E o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970 pe toată planeta"

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR spune că România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%.

"Aici nu este vorba de România. Este vorba că peste tot cifrele au această tendinţă. Este vorba de o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970 pe toată planeta", a susţinut oficialul BNR, potrivit Agerpres.

Haosul din piața energiei, vinovat de escaladarea inflației

Potrivit lui Vasilescu, inflaţia nu are cauze interne exceptând acele cauze care au ţinut de "stilul haotic în care s-a făcut liberalizarea" gazului şi electricităţii. 

"Nicio bancă nu poate să stăvilească inflaţia determinată de criza energetică, dar care să stăvilească efectele secundare, să stăvilească efectele asupra celorlalte preţuri. Energia electrică are efectele ei, combustibilii au efectele lor, gazele de asemenea", a explicat Adrian Vasilescu.

Citeste si: VIDEO| Cea mai mare pensie din România, cât o mașină nouă în fiecare lună

Cum au evoluat salariile în ultimele luni

Câştigul salarial mediu brut pe economie în luna decembrie 2021, cel mai recent analizat de INS, a fost 6.327 lei şi cel net 3.879 lei.

Mai concret, în luna decembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a sărit de progaulde 6.000 de lei – respectiv 6.327 lei, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2021.

Potrivit datelor INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (10.534 lei).

Cei care au prestat activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice au avut un salariu net de 9.094 lei.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si