Guvernul anunță că mărirea salariului ar crește prețurile la raft

Guverul atrage atenția că măsura de creștere a salariului minim în următorii ani ar duce la creșterea prețurilor de la raft.

I.C., marți 30 iunie 2020 , 11:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Analiza Guvernului apare într-un proiect de lege care presupune creșterea în tranșe anuale egale a salariului minim, începând cu data de 1 ianuarie 2021 până în 31 decembrie 2024, astfel încât acesta să ajungă la 60% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

Extras din opinia Guvernului:

„Impactul economic al majorării salariului minim:

În ultimii 3 ani, majorarea salariului minim brut pe ţară a condus la majorarea costului unitar cu forța de muncă și la scăderea profitabilităţii firmelor din sectoarele industriei producătoare de bunuri de consum. Această evoluţie s-a înregistrat și în 2019. În primul semestru al anului 2019, dinamica reală a costului cu forța de muncă a fost de 10,6% — iar dinamica reală a productivităţii de 4,7%. Observăm că se conservă un ecart din anii anteriori, chiar dacă acesta s-a mai redus, ceea ce arată că stabilirea salariului minim brut pe ţară, fără luarea în considerare a unor indicatori economici relevanţi, poate crea dezechilibru între muncă și capital.

Citeste si: PSD, mesaj către Executiv: „Guvernaţi, nu mai furaţi”

Citeste si: Florin Cîțu: „În 2020 am reuşit o premieră”

Citeste si: Nelu Tătaru: Instinctul de conservare la o parte din concetăţeni nu mai există

În situația în care dinamica reală a productivităţii este sub dinamica reală a costului cu forța de muncă, datorită majorării salariilor, firmele vor avea înclinația de a transmite consumatorilor costul bunurilor și serviciilor vândute pentru a evita o scădere a profitului, ori își vor ajusta costurile, ceea ce pe termen scurt este mai puţin probabil. Pe ansamblu, trebuie reţinut că în situaţia în care dinamica reală a costului cu forța de muncă este peste dinamica reală a productivităţii, datorită majorării salariilor în termeni nominali, atunci preţurile în piaţă vor creşte, ceea ce are un efect de compensare a salariilor în termeni reali.

(...)

Conform datelor furnizate prin Consultation document C(2020) 83, prezentat mai jos, România are cel mai ridicat procent al lucrătorilor salarizaţi în jurul salariului minim din total lucrători, dintre toate statele membre, la mare distanţă faţă de celelalte, respectiv aprox.26%. Următorul stat membru este Portugalia, cu un procent de 18% lucrători salarizați în jurul nivelului salariului minim din total lucrători”.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si