Florin Cîțu: „În 2020 am reuşit o premieră”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seară că România nu va avea nevoie de finanțarea FMI în acest an, fiind singura din afara euro.

I.C., marți 30 iunie 2020 , 10:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Nu vom avea nevoie de FMI. În 2020 am reuşit o premieră: suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi. Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde.

În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă. Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală”, a spus ministrul la Digi 24.

Citeste si: Noi măsuri în România! Anunţul făcut de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Citeste si: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, decizie de ultimă oră

Citeste si: China: Parlamentul a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

„Pe 1 iulie cred că emitem o emisiune în lei pentru români. Sunt ordine semnate de mine, dar ştiţi că birocraţia are o inerţie mai mare. Pentru persoanele fizice, scadenţele vor fi până la 5 ani. Este un program mai flexibil. Înainte puteai să pui bani în acest program şi nu puteai să-i mai scoţi 5 ani. Noi vom da şi nişte bonificaţii, dar este un program prin care sperăm ca românii, dacă au încredere să investească în acest Guvern, bani aceia vor fi folosiţi pentru investiţii, pentru a reconstrui România. Va fi o dobândă bună, competitivă”, a adăugat el.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si