Care e salariul minim în Elveția. Câți bani câștigă, de fapt, cel mai prost plătiți oameni de acolo

Care e salariul minim în Elveția. Puțină lume știe că districtul Geneva din Elveția a stabilit prin referendum anul trecut ca salariul minim de aici să crească semnificativ și să devină cel mai generos din toată lumea.

Author: Razvan Ilie marți 05 ianuarie 2021 , 16:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Care e salariul minim în Elveția

Elveția a introdus în decembrie 2020 un nou nivel al salariului minim, aplicabil în regiunea Geneva, ca urmare a unui referendum desfășurat la sfârșitul lunii decembrie.  

N oul salariu minim din Geneva devine cel mai mare din lume, potrivit BBC. Este vorba de un plafon minim de 23 de franci elvețieni pe oră, ceea ce reprezintă echivalentul unui salariu minim lunar de 4.000 de franci (CHF), adică 3.700 euro.

Citeste si: Veste bună pentru angajații care lucrează de acasă. Ar putea primi 400 de lei în plus!

Acest canton elvețian este într-adevăr bogat, dar găzduiește, de asemenea, zeci de mii de muncitori în hoteluri, restaurante, curățătorii și saloane de coafură care se luptă să supraviețuiască. Când Elveția a intrat în lockdown, în martie anul trecut, imaginile cu șiruri de oameni de la băncile de alimente din Geneva au devenit virale pe rețelele sociale.

În ciuda respingerii introducerii unui salariu minim la nivel național în Elveția, cantonele Jura și Neuchatel au niveluri salariale minime de 20 CHF pe oră- aproximativ 3300 de euro lunar. De asemenea, sunt reglementate anumite plafoane minime de plată în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi în cel turistic.

Citeste si: De ce nu e bine să dai bani cu împrumut de Bobotează

Care sunt cheltuielile lunare dacă trăiești în Geneva

Suma de 3700 de euro pe lună pare mare, dar și cheltuielile cu viața în Gneva sunt uriașe.

"Chiria pentru o cameră single este de 1.000 de franci pe lună, sigur plătești mai mult de 500 de franci pe lună pentru mâncare, asigurarea de sănătate este și ea de 550 pe lună de persoană. Dacă ai o familie cu doi copii, abia reușești să treci de la o lună la alta cu salariul minim", a explicat pentru BBC Charly Hernandez, un consultant din țara cantoanelor.

Până la decizia luată în Elveția, cel mai mare salariu minim din Europa era plătit de Luxemburg- aproape 2200 euro lunar, urmată de Irlanda și Olanda- sub 1800 euro pe lună.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si