Săptămâna Luminată 2022. Motivul pentru care se numește așa prima săptămână de după Paște este că, în vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paște, iar cei botezati erau numiți "luminați" și purtau haine albe în toata săptămâna de după Paști.

Citeste si: Ce a făcut Vladimir Putin în noaptea de Înviere

Săptămâna Luminată 2022. Prima zi din Săptămâna Luminată se numește Lunea albă, fiind în același timp a doua zi din sărbătoarea Sfintelor Paști.

Săptămâna Luminată 2022. Tradiții și obiceiuri

Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu uşile de la altarul bisericii larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

În Săptămâna Luminată nu se citeste Psaltirea în biserică și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice.

În Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu "harti". Biserica ne ofera dezlegare la mâncărurile de dulce datorita Invierii Domnului.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Conform Tipicului Sfantului Sava, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii), avem "dezlegare la peste", potrivit CrestinOrtodox.ro.

Lunea Albă, tradiții și obiceiuri străvechi

Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii şi prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumină”. Hristos iese din mormânt învăluit în lumina cea sfântă a dumnezeirii Sale.

Din noaptea Învierii şi până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă ”Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”, prin noul Ierusalim făcându-se referire la Ierusalimul cel veşnic, escatologic.

Citeste si: Mesaje cu Paşte Fericit 2022! Urări şi felicitări cu Hristos a Înviat şi Sărbători Fericite! "Lumina Sfintei Învieri sa pătrundă în sufletul"

Se spune că în a doua zi de Paşti se vor deschide portile iertării și ale raiului. Astfel, cei care mor în cea de-a doua zi de Paşte nu mai trec prin Judecata de Apoi.

Lunea Albă este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu. 

Săptămâna Luminată 2022. Prima zi din Săptămâna Luminată se numește Lunea albă, fiind în același timp a doua zi din sărbătoarea Sfintelor Paști.

În Lunea Albă se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei. 

Cum se numesc zilele din Săptămâna Luminată 

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi  Marţea Albă, iar miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de  Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi  Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de  Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si