Motivul pentru care săpunul este cel mai mare duşman al coronavirusului

Nu e important dacă apa e rece, caldă, sau fierbinte, și nici dacă săpunul este antibacterian sau nu - o spălare atentă de peste 20 de secunde distruge virusul.

A.M.S., joi 02 aprilie 2020 , 09:05

sapun coronavirus spalat pe maine
sapun coronavirus spalat pe maine
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dintre toate măsurile pe care le putem lua împotriva unei boli infecțioase, igiena este cea mai importantă.

În general, pielea noastră ține majoritatea microbilor în afara corpului, dar putem facilita infecția noi înșine atunci când ne atingem gura, ochii, sau nasul.

De fiecare dată când ne atingem fața (și studiile sugerează că ne atingem fața de peste 20 de ori pe oră), riscăm să transferăm microbii de pe mâini în interiorul corpului.

Acesta e motivul pentru care trebuie sa ne spălăm cat mai des pe mâini — în general, nu doar în situația unei pandemii. În cazul coronavirusului însă, este și mai important.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii, noi informații despre coronavirus

De cele mai multe ori, apa și săpunul nu omoară microbii, doar îi îndepărtează de pe piele. E un proces simplu dar eficient, mai ales când acumulăm murdărie sau grăsimi pe mâini.

sapun coronavirus spalat pe maine
sapun coronavirus spalat pe maine

Motivul are de-a face cu structura virusului. SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, este înconjurat de o membrană alcătuită din lipide (grăsimi).

Citeste si: Directorul OMS, îngrijorat: În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri

Din punct de vedere chimic, membrana e oarecum similară spumei care se formează atunci când ne spălăm pe mâini. Legăturile chimice din această membrană nu sunt foarte puternice, și pot fi înlocuite de substanțele din apa cu săpun. Practic, apa cu săpun distruge membrana înconjurătoare fără de care coronavirusul nu poate exista.

sapun coronavirus spalat pe maine
sapun coronavirus spalat pe maine

Pentru o spălare care distruge virusul:

  • Folosiți apă și săpun din belșug;
  • Frecați palmele până apare spumă din abundență (clăbuc);
  • Spălați ambele fețe ale palmelor;
  • Frecați cu atenție între degete, folosind o mână pentru a o spăla pe cealaltă;
  • Spălați separat degetele mari și interiorul palmelor;
  • Continuați spălarea cel puțin 20 de secunde;
  • Clătiți cu apă;
  • Uscați mâinile, preferabil cu un șervețel, care poate fi folosit și pentru a închide robinetul, înainte de a fi aruncat.

Dezinfectanții pe bază de alcool funcționează într-un mod similar: distrug membrana înconjurătoare a unor virusuri.

Atunci când nu există posibilitatea de a ne spăla mâinile putem folosi dezinfectant și este recomandat sa facem acest lucru. Acesta va fi eficient câtă vreme are conținut de alcool peste 60% și acoperim toata suprafața mâinilor (ceea ce este destul de dificil în practică).

Pe termen lung însă, săpunul este cel mai bun aliat al nostru.

sapun coronavirus spalat pe maine
sapun coronavirus spalat pe maine

Citeste si: Ce se întâmplă acum cu Mihai Șora! Toată lumea e îngrijorată după ce a apărut zvonul că a ieșit pozitiv la testul de coronavirus

În afară de a ne spăla pe mâini, este foarte important să curățăm în mod regulat suprafețele pe care le atingem des și care sunt expuse. Spre exemplu, telefonul este în mod constant în contact cu mâinile și fața noastră, și se pot transfera foarte ușor microbii de pe mâini pe telefon și de pe telefon pe față.

Pentru prevenirea transmiterii COVID-19, este importantă evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate. Mâinile trebuie spălate de fiecare dată când ajungem acasă, la muncă, sau într-un mediu nou, înainte de fiecare masă, și la intervale regulate.

Sursa: libertatea.ro

 

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu... Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu Georgiana! Daniel Pavel a facut anuntul incredibil!
demamici.ro
A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să... A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să trăiască! Poveste relatată de „mămica unui copil malformat” | Demamici.ro
b1.ro
Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o,... Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo
monitorulcj.ro
VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe... VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe contrasens pe Autostrada Gilău - Turda
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si