
1 din 2 | Sărbătoare mare pe 25 martie 2025, în Calendarul ortodox: Buna Vestire

2 din 2 | Sărbătoare mare pe 25 martie 2025, în Calendarul ortodox: Buna Vestire
Este sărbătoare mare pe 25 martie 2025, în Calendarul ortodox! Află ce semnificație are sărbătoarea numită Buna Vestire!
Pe 25 martie 2025, creștinii ortodocși vor celebra Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători dedicate Maicii Domnului. Cunoscută și sub numele de Blagoveștenie, această zi marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a adus Fecioarei Maria vestea că va deveni mama Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.
Semnificația sărbătorii Bunei Vestiri
Această sărbătoare are o importanță deosebită în calendarul creștin, fiind considerată momentul care a stat la baza întregului plan al mântuirii.
Citește și: VIDEO Liste de așteptare în cherhanalele de pe litoral, pentru Buna Vestire
Prin acest răspuns, Fecioara Maria a devenit un model al ascultării și credinței, acceptând să fie instrumentul prin care Dumnezeu întrupa Fiul Său pentru mântuirea omenirii. De aceea, Buna Vestire este considerată temelia tuturor sărbătorilor creștine, pentru că toate celelalte evenimente din viața lui Iisus Hristos derivă din acest moment crucial.
La început, data acestei sărbători a variat în cadrul comunităților creștine. Unii o celebrau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie.
Abia după stabilirea oficială a datei de 25 decembrie pentru Nașterea Domnului (secolul al V-lea), Buna Vestire a fost fixată pe 25 martie, la nouă luni distanță. Papa Leon al II-lea a introdus această sărbătoare la Roma, iar până în secolul al IX-lea, aceasta a fost preluată de întreaga lume catolică. Totuși, la armeni, Buna Vestire este celebrată pe 7 aprilie, în conformitate cu data de 6 ianuarie, când ei sărbătoresc Nașterea Domnului.Sărbătoare mare pe 25 martie 2025, în Calendarul ortodox: Buna Vestire
Citește și: Cum se sărbătorește Buna Vestire în Maramureș
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire
Buna Vestire este o sărbătoare marcată de numeroase obiceiuri și tradiții populare:
Se spune că, dacă în această zi cântă cucul, anul va fi prosper. Totodată, dacă cineva începe o activitate importantă în această zi, aceasta va fi de bun augur.
Este permis consumul de pește, fiind una dintre puținele zile de dezlegare din perioada Postului Mare.
Oamenii aprind focuri și fac zgomote puternice pentru a alunga spiritele rele și pentru a marca începutul primăverii.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.