Sărbătoare în rândul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Sărbătoare mare pentru creştini, vineri, la început de weekend. Astfel, în fiecare an, pe data de 20 septembrie, Sfântul Eustatie şi soţia sa, Teopista, cu cei doi fii Agapie şi Teopist sunt prăznuiţi de către creştini.

G.B., vineri 20 septembrie 2019 , 15:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Eustatie şi soţia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie şi Teopist, sărbătoriţi pe 20 septembrie

Sfântul Eustatie era general în armată, iar într-o zi, i s-a arătat semnul Sfintei Cruci, iar vocea Domnului l-a îndemnat să accepte botezul creştinesc. Fără să stea pe gânduri, Sfântul Eustatie s-a botezat alături de familia sa şi chiar a decis pentru o perioadă să renunţe la armată.

Sărbătoare în rânul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Citeste si: A vrut să bată ,,recordul lui Iisus'' și a ținut post negru 30 de zile. Un preot a murit pentru credință

Rugat de împăratul Traian să revină, Sfântul Eustatie s-a întors şi chiar a câştigat lupta. După moartea împăratului Traian, la conducere a apărut împăratul Adrian, care l-a pus să se închine idolilor. Sfântul Eustatie şi familia sa ştiau că urmează să se aştepte la aşa ceva şi chiar au fost anunţaţi că vor avea parte de moarte mucenicească.

Sărbătoare în rânul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Citeste si: Prognoză meteo. Se reîntoarce vara? Cu cât cresc temperaturile în intervalul 23-29 septembrie

Sfântul Eustatie şi familia sa nu au acceptat să renunţe la credinţa creştină, astfel că au fost pedepsiţi. Au fost aruncaţi într-o cuşcă cu animale sălbatice, apoi au fost aruncaţi într-un cazan cu aramă încinsă, dar de fiecare dată nu au păţit nimic.

Astfel, pentru exemplul de credinţă şi tărie pe care l-au oferit, Sfântul Eustatie şi soţia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie şi Teopist au fost trecuţi în rândul Sfinţilor şi sărbătoriţi în fiecare an, la data de 20 septembrie.

Sărbătoare în rânul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Rugăciunea către Sfântul Eustatie şi soţia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie şi Teopist

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Zburdările patimilor mele potolindu-le, prin rugăciunile tale, mucenice al lui Hristos, învredniceşte-mă a lăuda sfânta prăznuire a nevoinţelor tale, preafericite.

Chemarea ta nu s-a făcut de la oameni, preaalesule; ci din cer te-a chemat pe tine Hristos, ca mai înainte pe Sfântul Pavel, arătându-ţi-se ţie ca un cerb şi scăpându-te de fiarele cele otrăvitoare. Fiind plin de înţelepciunea cea de sus, mucenice, cu toată buna credinţă ai ales mai de cinste desfătarea cerurilor decât averea şi decât dezmierdarea cea pieritoare, încununându-te cu toată casa ta prin mucenicie.

Sărbătoare în rânul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Citeste si: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,06%

Aflându-te pe tine mai Curată decât toată zidirea, Ziditorul şi Dumnezeul tuturor a binevoit a Se Întrupa din tine, Preacurată, voind să prefacă iarăşi pe om ca mai înainte. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".

 

Sărbătoare în rânul creștinilor ortodocși. Vezi pe cine prăznuim astăzi 20 septembrie

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si