Sărbătoare mare, marți, 12 noiembrie - Este cruce neagră și un mare Sfânt este prăznuit

Marți, 12 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Atanasie Todoran. Atanasie este unul dintre strămoșii lui George Coșbuc.

G.B., luni 11 noiembrie 2019 , 21:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul a fost născut într-o familie de țărani din Bichigiu, un sat de pe Valea Salautei. Acesta a plecat în armată și se pare că a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amânându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă.

După ce a fost închis peste dezertarea s-a și și-a ispășit pedeapsa, în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței, s-a întors în satul natal. Aici începe să se opună procesului de militarizare, observând alături de ceilați oameni că sistemul grănicesc dorea să-i convertească în catolici.

Citeste si: Aplicațiile pe care trebuie să le ștergi imediat de pe telefon

Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călăre, "moș Tănase Todoran", în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele le spunea: "De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înaltă împărăteasa că suntem oameni liberi!... și apoi așa nu vom purta armele, că sfântă credința să ne-o batjocorească! Jos armele!".(crestinortodox.ro)

Sărbătoare mare, marți 12 noiembrie, în rândul creștinilor - Este cruce neagră și un mare Sfânt este prăznuit

Citeste si: „Gulperi” – o poveste dramatica despre puterea incredibila a unei mame, in curand, la Kanal D

Soldații care urmau să depună jurământ de credința față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere.

Din cauza revoltei, cei găsiți vinovați, în frunte cu Anastasie, au fost martirizați.

Pentru vechea dezertare, a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa ce a fost eliberat, s-a intors la Bichigiu. Neexistand preot ortodox in sat, s-a opus cu indarjire impartasirii fiului sau cu azima, precum si spovedirii lui de catre un preot unit. Mentionam ca si-a ingropat baiatul in ritul credintei stramosesti.

In anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare. El a cerut ca prin infiintarea regimentului de granita, romanii sa nu fie siliti sa-si lepede credinta, caci de decenii ortodocsii transilvaneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credintei unite.

Citeste si: Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer, învinşi în primul meci la Turneul Campionilor

În această zi se mai face pomenire pentru:

-Sfântului Cuvios Nil Pustnicul;
-Sfântului Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;
-Sfântului Prooroc Ahia;
-Sfântului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
-Sfinților Mucenici Antonie și cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioară; a Sfântului Mucenic Arsachie;
-Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;
-Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;
-Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Rugăciune către Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăuden

„Sfinților Atanasie, Vasile, Grigorie și Vasile, dimpreună cu cei 19 țărani năsăudeni bătuți cu vergile, muceniciți împreună cu voi pe Mocirla de la Salva, din părțile Năsăudului, și cu toți mărturisitorii Ortodoxiei din Transilvania și de pretutindeni, mijlociți înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi, păcătoșii! Ne rugăm vouă, celor care ați biruit cu evangheliceștile arme pe vrăjmașii dreptei credințe, să ne fiți aproape și grabnic ajutători la ceasul încercărilor noastre de obște. Sfinților Martiri Năsăudeni, care cu darul muceniciei v-ați împodobit, întăriți-ne întru credință, răbdare și mărturisire. Cu darul vostru, izbăviți-ne de frica de cei puternici și vrăjmași și sădiți-ne nouă singura mântuitoare frică, cea de Dumnezeu.

Sărbătoare mare, marți 12 noiembrie, în rândul creștinilor - Este cruce neagră și un mare Sfânt este prăznuit

Voi, care ați împlinit cuvântul Domnului: „La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor. Iar când vă vor da pe voi în mâna lor, nu vă îngrijiţi cum sau ce veţi vorbi, căci se va da vouă în ceasul acela ce să vorbiţi; fiindcă nu voi sunteţi care vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este care grăieşte întru voi”, dați-ne cuvânt bun împotriva celor ce prigonesc credința noastră. Ajutați-ne ca întru totul să urmăm pildei voastre, căci ați ascultat mai mult de Dumnezeu decât de oameni și v-ați pus sufletele voastre pentru Mântuitorul nostru, urmând întâiului dintre mucenici, Arhidiaconului Ștefan. Depărtați de la noi toată vrajba și dezbinarea și ne ocrotiți de frații cei mincinoși și de lupii îngrozitori care vor să sfâșie turma lui Hristos. Rugați-vă pentru noi, Sfinților Martiri Năsăudeni, ca în ceasul Judecății de Apoi să vă privim fără de rușinare, cu bucuria părtășiei în Hristos, primind un colțișor în Raiul cel luminos. Amin."

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si