Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar

Duminică, 1 decembrie, enoriașii de pe teritoriul României prăznuiesc doi mari sfinți, pe lângă Ziua Națională a României.

Author: G.B. Saturday 30 November 2019 , 17:51

Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În fiecare an, pe data de 1 decembrie doi mari sfinți sunt sărbătoriți în calendarul ortodox. Pe lângă ziua Națională a României care este sărbătorită cu mare fast sunt prăznuiți și Sfântul Naum şi Cuviosul Filaret Milostivul.

Sfinții sunt renumiți pentru faptul că au marcat religia, datorită vieţii curate pe care au trăit-o în credinţă. Sfântul Proroc Naum este cel care a trăit în cetatea Elcoş.

Sfântul Naum a fost proroc în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697). El are un rol important în religie, datorită faptului că a contribuit la scrierea Vechiului Testament.

Citeste si: Rugăciune post. Atrage binele în viața ta

Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar

Sfântul Proroc Naum – Numele Sfântului Cuvios Naum înseamnă odihnă, mângâiere, minte sau pricepere. Proorocul Naum se trăgea din seminția lui Simeon. Locuia în satul Elcos de dincolo de Iordan și a proorocit în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697). A proorocit ninevitenilor că cetatea lor va fi distrusă de foc și apă, lucru care s-a și întâmplat deoarece au mâniat pe Dumnezeu prin necredința lor.

Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar

Citeste si: Arsenie Boca- rugăciune de dimineață

Rugăciune către Sfântul Proroc Naum:

„De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă. Organ atins de Pana Duhului te-ai arătat, lăudând pe Dum­nezeu Cel Plin de râvnă şi spu­nând tuturor că judecata Lui este nepărtinitoare, vrednicule de laudă. Preabinecuvântată, Fecioară Preacurată, izbăveşte pe cei ce te laudă pe tine cu credinţă şi cu dragoste, ca pe o Cinstită Maică a lui Dumnezeu, poto­lind neîmblânzita sălbăticie a primejdiilor. Amin.”

Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar

Citeste si: Sfântul Andrei 2019. Ce este interzis să faci în această zi

Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv – S-a născut în Galatia (Asia Mică), din părinți binecredincioși, Gheorghe și Ana care l-au crescut în lumina faptelor bune. Filaret s-a căsătorit cu Teozva, o fată ce provenea dintr-o familie bogată. După căsătorie, Filaret și Teozva au locuit în satul Amnia din Paflagonia (Asia Mică). Dumnezeu le-a binecuvântat casa cu un băiat (Ioan) și două fete (Ipatia și Evantia).


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM luni, 23 mai 2022. Se schimbă vremea în toată țara. Maxime de până... Prognoza meteo ANM luni, 23 mai 2022. Se schimbă vremea în toată țara. Maxime de până la 28 de grade
kfetele.ro
Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o... Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o boală… este o afecțiune”
spotmedia.ro
Povestea bărbatului care a mers 3.700 km pentru a ajunge la iubita lui, care se afla la... Povestea bărbatului care a mers 3.700 km pentru a ajunge la iubita lui, care se afla la 10 km distanţă
spotmedia.ro
Protest nud pe covorul roșu de la Cannes: Nu ne mai violați! (Galerie foto) Protest nud pe covorul roșu de la Cannes: Nu ne mai violați! (Galerie foto)
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 22 – 28 mai. Nativii Taur sunt în fața unor... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 22 – 28 mai. Nativii Taur sunt în fața unor decizii strategice din punct de vedere material. Nu sunt ușor de luat
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Anunţ-bombă! Şefii FSB și GRU știu că războiul din Ucraina este pierdut: „Pregătesc o... Anunţ-bombă! Şefii FSB și GRU știu că războiul din Ucraina este pierdut: „Pregătesc o Rusie post-Putin”
doctorulzilei.net
Greșeala comună care afectează organismul! „În primul rând ficatul își schimbă... Greșeala comună care afectează organismul! „În primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea”
romaniatv.ro
Celebra Baba Vanga a lăsat cu limbă de moarte o profeție cutremurătoare pentru anul... Celebra Baba Vanga a lăsat cu limbă de moarte o profeție cutremurătoare pentru anul 2022. Urmează inundații masive și o invazie de lăcuste. Oamenii se vor zăvorî în case!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si