Pe 8-9 iunie 2019, comuna Saru Dornei a fost în sărbătoare: Sărbătoarea Bujorului de Munte, așa cum a numit-o Primarul Cătălin Iordache. Sute de persoane s-au bucurat de muzică bună, căci pe scenă au urcat mulți artiști de muzică folk, populară și nu numai, mâncare tradițională, mici suveniruri și un mic părculeț de distracții cu comedii. De unde vine numele sărbătoarei și ce este, mai exact, bujorul de munte, ne-a mărturisit primarul Cătălin Iordache, într-un interviu exclusiv.

Citeste si: VIDEO| Piața, mai scumpă decât supermarketul

Citeste si: EXCLUSIV. Interviu cu LP, artista fără prejudedecăți: „Probabil voi deschide un restaurant în România”

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate- wowbiz.ro

Reporter: Care este povestea acestui bujor de munte? Ce înseamnă această sărbătoare a Bujorului de Munte din comuna Șaru Dornei?

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Citeste si: Furtună în Bucureşti: Zeci de copaci rupţi de vânt şi 21 de maşini avariate

Citeste si: VIDEO| Imagini virale cu turiști care hrănesc urși. La ce pericol se expun

Primar Cătălin Iordache: Bujorul de munte este o plantă care trăiește în zona alpină, este un arbust pitic, cu o floare violetă care înflorește în această perioadă. La cota 1600 – 1700 – 1800 se găsesc covoare întregi de bujori de munte, zeci de hectare. În Călimani este o zonă foarte frumoasă de bujor de munte. Este o plantă ocrotită de lege, chiar dacă uneori petalele respective mai sunt gustate, mai sunt atinse de către un turist.
Nu-i face un foarte mare rău plantei, ea rămâne în viață, dar totuși planta este ocrotită de lege. Existând acest bujor, pe zona noastră, în Munții Călimani, ne-am gândit ca această sărbătoare a comunei noastre să o numim Sărbătoarea Bujorului de Munte, aici, la poalele Călimaniului.

 

Citește continuarea aici


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si