Sase tari partenere ale Romaniei fac apel catre Guvernul Romaniei sa nu „dea inapoi” lupta anticoruptie

Sase tari partenere lanseaza o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind codurile penale. Ambasadele Belgiei, Canadei, Frantei, Olandei, Germaniei si Statelor Unite cer, intr-o declaratie comuna, retragerea initiativei pe motiv ca „submineaza” pozitia Romaniei si o indeparteaza de parcursul european si al statului de drept. ##VIDEO45177##

miercuri 01 februarie 2017 , 21:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, ne exprimam profunda noastra ingrijorare cu privire la actiunile Guvernului Romaniei din seara zilei de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in privinta statului de drept si a luptei anticoruptie din ultimii 10 ani.

Acest act, care contravine intelepciunii colective a intregii comunitati judiciare si a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civila si a ingrijorarilor demonstrate de catre cetatenii romani din ultimele doua saptamani, nu poate decat sa submineze pozitia Romaniei in cadrul comunitatii internationale si risca sa afecteze negativ parteneriatele care stau la baza valorilor comune„, se arata in mesajul Belgiei, Canadei, Frantei, Germaniei, Olandei si Statelor Unite ale Americii.

Potrivit declaratiei comune, semnatarii spera ca Guvernul Romaniei „va schimba acest curs nesanatos”.

“In timp ce amendamente la legile si procedurile existente sunt necesare ocazional, aceste schimbari trebuie facute doar printr-un proces comprehensiv si de reala consultare a tuturor factorilor interesati”, se mai arata in mesaj.

Cancelariile straine atrag atentia asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. „Acest raport stabileste conditiile unui cadru in care progresul luptei impotriva coruptiei nu poate fi oprit. A identificat un numar de recomandari-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice si ulterior incheierea procesului MCV”, se mai arata in scrisoare.

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si