"Satele mor fara medici". In cinci ani nu vom avea niciun doctor la sate. Avertismentul medicilor de familie care prefera strainatatea, pentru ca salariile sunt mult mai decente

Peste 5 ani nu vom avea niciun doctor la sate, daca nimeni nu ia masuri. Este avertismentul dur dat de medicii de familie, care prefera strainatatea, unde salariile sunt si de 10 ori mai mari. Ca sa nu mai vorbim despre conditiile de lucru. La tara, in lipsa lor, durerile de oase si fracturile sunt tratate cu simple frectii, de o batrina de 85 de ani, vestita in tot Ardealul. Iar, de bolnavii de hepatita se ocupa femeia-vraci.

Author: A.L. vineri 24 martie 2017 , 19:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In Sanmihaiu Roman din Timis,  "doctor" e tanti Anuta. Nu e om in sat sa nu stie ca orice durere de oase te-ar supara, ti-o curma batrana de 85 de ani cat ai clipi.

"Cand osul asta se zdrobeste e ca si cand e rupt.

Cand e rupt se repara mai repede, dar cand e zdrobit e ca si cand e rupt"

Spune ca a mostenit un har tamaduitor si ca, prin atingeri dibace, ar  face minuni.  In batatura ei e forfota mai mare ca in orice dispensar de la sate.

"Care cum vin cu filmul mi-l arunca pe masa, eu nu studiez filmul cu 5 clase, ca am avut parte doar de lucru. Dar Dumnezeu mi-a dat meseria, harul asta, ca sa pot sa fac, cand pun mana stiu pe loc, daca i-a fost fisurat nu il misc, ca il misc de la loc"

Mainile ei "vindecatoare" au atins-o pana si pe sotia primarului.

Viorel Marcut, primarul comunei Sanmihaiu Roman,
"Isi face treaba, nu pretinde bani. O face din suflet si rezultatele se vad. Cu masaj aseaza un umar rupt, o glezna sucita, dar vin si din alte parti, din localitatile invecinate, are renume"

Un singur regret are batrana. Ca maine, poimaine, se duce-n alta lume si n-are cui sa lase aceasta indeletnicire pe pamant. Are copii si nepoti dar niciunul n-a fost preocupat sa invete... se multumesc sa-i fie doar... pacienti.

Ne mutam in Vagiulestii de Gorj, sa facem cunostinta cu femeia vraci, una dintre ultimele taietoare sub limba din Romania.

"Se simte mai rau de ceva timp si din vorba din auzite.."

Cohorte de bolnavi ii calca pragul. Suferinzi de hepatita, diabet sau chiar ciroza... oamenii spera ca aici vor gasi vindecarea.

"O sa mergem inauntru. Sa ma uit sub limba, sa vedem despre ce este vorba"

Verona lui Sarbu, cum o stiu toti, si-a incropit cabinetul pe prispa casei. Acolo consulta... acolo opereaza. Cu priceperea unui doctor.

Rodica Tanasescu, presedinte, Colegiul Medicilor de Familie,
"In 5 ani nu vor mai exista medici de familie in zonele rurale, in orasele mici, in zonele izolate"


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si