Satul din România în care s-a născut primul bebeluș după mai bine de 45 de ani. Cum au ajuns părinții în localitate

Este pentru prima oară după 47 de ani când glasul unui bebeluș se aude din nou pe uliţele satului Şapartoc. Andreea şi Radu Moldovan au renunţat la viaţa de oraş şi s-au mutat în satul cu doar 22 de locuitori de lângă Sighişoara. Aici a venit pe lume pe Zian.

Author: Alexandra Costea joi 24 noiembrie 2022 , 21:08

Satul din România în care s-a născut primul bebeluș după mai bine de 45 de ani. Cum au ajuns părinții în localitate

Satul din România în care s-a născut primul bebeluș după mai bine de 45 de ani. Cum au ajuns părinții în localitate

[Sursa foto: unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este motiv de sărbătoare în satul Şapartoc după naşterea lui Zian. Potrivit jurnaliștilor de la Observator, micuțul Zian este primul copil care vine pe lume aici după aproape un secol.

Povestea numelui băiețelului este una unică: părinții au văzut un documentar despre Arsenie Boca și au aflat că Zian a fost numele de botez al starețului de la Prislop.

Radu Moldovan, tatăl copilului, a declarat pentru observtornews.ro că:  Băiatul nostru este primul nou născut, după 47 de ani în arhivele bisericeşti şi administrative. Suntem pur și simplu mândri de băiatul nostru și de comunitatea noastră care a început să crească”.

Citește și: Șoferiță din Ploiești, ieșire spectaculoasă dintr-o benzinărie! Femeia a plecat cu tot cu pompa de alimentare

Mama lui Zian, Andreea, are 30 de ani iar tatăl, Radu, are 35 de ani.

Tinerii părinți sunt mulțumiți de hotărârea de a se muta la ţară, cu toate că viaţa aici e mult mai grea decât la oraş.

Aici, la țară este foarte mult de lucru. Încercăm să avem grijă de gospodărie și de restul sarcinilor. Ne place, este frumos, este liniște. Avem parte şi de turişti frumoşi, care ne trec pragul, care vin pe Via Transilvanica. Acum chiar nu cred că aș mai dori să locuiesc la oraș, m-am obișnuit aici și cred că este un mediu și mai frumos pentru Zian în natură. O să mergem și la oraș, la grădiniță, la școală, dar activitatea va fi în continuare aici”,   a declarat mama micuțului Zian, conform sursei citate.

Zian este primul copil care se naște în satul Şapartoc după aproape jumătate de secol

Fericiții părinți susțin că nu mai sunt obligaţi să meargă la oraş nici măcar pentru a se aproviziona.

Am devenit sustenabili din punct de vedere alimentar, avem un solar, avem cultură în câmp, preparăm o grămadă de bunătăți, dulcețuri, bulion, facem tot felul de chestii pe care le punem pe iarnă. Asta a fost și ideea, să ne facem o casă la țară, să ne producem produsele noastre”,   a mai spus tatăl primului bebeluș care a venit pe lume după 47 de ani în satul de lângă Sighișoara.

Citește și: Situație nemaiîntâlnită în România: Un fost cap mafiot predă matematică la un liceu din Turda

Casa în care stau au cumpărat o de la o femeie din sat care tocmai se mutase la oraş. Cu ajutorul unor arhitecți au reușit să recondiționeze casa și asta doar cu materiale ecologice. Tinerii au decis să păstreze toate elementele tradiţionale ale construcției, mai mult, chiar le au pus în valoare.

Puținii vecini pe care îi au se declară foarte bucuroși că în localitatea lor s-au mutat tinerii, un loc din care lumea de obicei pleacă, nu vine.

Citește și: Incident în apropiere de intrarea în sediul Jandarmeriei Române: un copac a căzut peste un bărbat

Avem tinerii de aici, Moldovan, cu care ne avem ca copiii noştri, noi avem trei copii şi cinci nepoţei şi toţi sunt plecaţi. Asta ne bucură, că vine tineret, care să schimbe un pic. Avem pe Zian, care-i născut aici,  să-i dea Dzeu sănătate şi să-l vedem pe aici că merge pe strada noastră”,  susțin vecinii soților Moldovan, potrivit sursei citate.

Satul Şapartoc, asemenea multor altor localităţi din România, a fost depopulat după Revoluţie. Din 800 de locuitori au mai rămas doar câteva familii. Localitatea se află pe traseul Via Transilvanica, care începe la Putna și se termină la Drobeta Turnu-Severin, după ce străbate 10 județe și 1.262 de kilometri.

Citește și: VIDEO- Tot mai mulți oameni ajung sub tratament la spital din cauza stresului provocat de facturi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si