Satul românesc, unic în lume, cu drum și biserică din marmură. Zona este aproape nelocuită

Acest sat servește, de câțiva ani, ca zonă turistică. Sătenii care locuiau aici și-au refăcut viețile în zone cu mai multe posibilități.

Author: Ana-Maria Costea miercuri 25 ianuarie 2023 , 17:49

Satul românesc, unic în lume, cu drum și biserică din marmură. Zona este aproape nelocuită

Satul românesc, unic în lume, cu drum și biserică din marmură. Zona este aproape nelocuită

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Printre comorile uitate ale României se regăsește și un sat unic în lume. Acesta are un drum și o biserică din marmură și atrage turiștii

ca un magnet. 

Totuși, satul a devenit aproape nelocuit din lipsa posibilităților, sătenii schimbându-și viețile și alegând orașele mai mari pentru venituri.

Citește și: Un sat, din România, a fost demolat de Ceaușescu cu forța. Comoara uriașă care se ascunde aici

Drumul de marmură a fost o problemă pentru localnici

Drumul de marmură este elementul cheie care a reușit să scoată satul din anonimat. Cele mai multe case au rămas nelocuite, iar zona este frecventată de turiști, însă cei rămași aici se plâng de drum.

Ei spun că și-ar fi dorit un drum normal asfaltat, fiindcă cel din marmură este plin de denivelări și gropi.

În această zonă, viteza maximă cu care poate merge un vehicul pentru a se proteja este de 20 de km/oră. Drumul nu a mai fost reparat de mulți ani.

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- S-a deschis astăzi Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac. Turiștii sunt așteptați să-l viziteze

Biserica din marmură este o atracție turistică

Pe lângă drumul din marmură, există și o biserică pitorească, chiar în centrul satului. Biserica este ridicată în anii ’30, iar fresca i-a fost pictată în anii ’60.

Clădirea a fost lăsată în paragină, iar de câțiva ani, aceasta a fost transformată în schit, unde slujesc două maici. Ele au grijă de biserică, iar pentru repararea sa au făcut eforturi mari.

În apropiere există și o biserică din lemn, veche de trei secole, care a fost reabilitată în ultimii ani.

Citește și: 3 orașe turistice din România, la modă în 2023. Le poți vizita în concediu

Satul nu a fost dintotdeauna pustiu

Zona a avut, totuși, perioada sa de glorie. Asta se întâmpla în urmă cu 50 de ani. Ea avea 100 de gospodării locuite, o școală și un internat. Exista chiar și o carieră de marmură la intrarea în sat și, în acest fel, o mulțime de camioane coborau pe un drum industrial, înspre Govâjdia.

Citește și: Castelul Bran. Zece curiozități despre una dintre cele mai mari atracții turistice ale României

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Din anii ’90, exploatarea a fost închisă, iar satul care se află la doar 30 de km de Hunedoara a început să se depopuleze. În prezent, locuiesc mai puțin de 10 oameni.

În timpul iernii, doar câțiva turiști își mai fac apariția, pentru a vedea drumul și biserica din marmură.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si