Scăderea prețurilor alimentelor: Planul lui Ciolacu și avertismentele economisților cu privire la impactul asupra pieței
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pregătirea unui act normativ care să plafoneze adaosul comercial pentru o perioadă limitată, pe tot lanțul, de la producător până la raft. Astăzi, reprezentanții retailerilor vor veni la Guvern pentru a discuta în acest sens.
Reprezentanții marilor retaileri se vor întâlni astăzi cu guvernanții pentru a discuta despre reducerea prețurilor alimentelor. Guvernul vrea să stabilească 10 produse de bază pentru care adaosul comercial să aibă o limită maximă, potrivit digi24.ro.
Marcel Ciolacu vrea ieftinirea alimentelor. Impactul ieftinirilor alimentelor asupra pieței
Marcel Ciolacu a declarat că: „Sunt ferm convins că vom comunica deciziile. De aceea au fost invitați, să luăm o decizie împreună”.
Liderul a fost întrebat cu cât și-ar dori să scadă prețurile, iar acesta răspuns: „Cât mai mult”.
Citește și: Ciolacu a mers cu metroul la Ministerul Transporturilor, dar nu a putut plăti biletul cu telefonul
După ce prețurile au explodat în ultima perioadă, mâncarea s-a scumpit chiar și cu 60 la sută, iar această măsură ar urma să mai reducă din cheltuielile românilor.
Adrian Codrilașu, vicepreședinte CFA România a declarat pentru Digi24 despre impactul acestor ieftiniri asupra pieței.
„În Ungaria, guvernul a încercat să pună plafonări, dar o plafonare reduce oferta, niciun producător nu va vinde în pierdere. Așadar, în Ungaria, oferta s-a redus, iar inflația e peste 20%, iar ratele de dobândă semnificativ, chiar duble față de România. O plafonare elimină de pe piață anumiți producători sau vânzători pentru care acea activitate nu mai e profitabilă. În România se mai poate întâmpla ca un comerciant, producător va vrea să facă profit, dar el are costuri fixe care trebuie acoperite, de aceea marjele sunt diferite.
Prioritățile cabinetului lui Marcel Ciolacu. Declarațiile premierului
Astfel, Ciolacu a anunțat de la prima sa ședință în calitate de premier al României că „urgența maximă” a cabinetului său este schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază.
Premierul a anunțat că, alături de reducerea inflației „la o singură cifră”, este de o importanță majoră „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.
„Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanțuri de magazine, cu producătorii, cât și cu distribuitorii”, a transmis Marcel Ciolacu.
„Trebuie să convenim un efort comun astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. E un gest obligatoriu față de toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum e important să ducem inflația la o singură cifră cât putem de repede, dar, la fel, e important să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a continuat premierul.