Scandal la Universitatea Bucuresti! Studente cu val islamic, date afara de la curs: "Nici eu nu afisez, pe catedra, siruri de icoane, de lumanari si de cadelnite in care sa fumege tamaie”

Scandal si acuzatii de discriminare la Universitatea Bucuresti! Doua studente de religie musulmana, care au venit cu capul acoperit, au fost date afara de la curs.

A.S., joi 02 noiembrie 2017 , 11:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Fetele provin din familii de refugiati din Siria si sustin ca profesorul le-a spus ca nu vor trece examenele daca mai vin cu hijab pe cap.
Scandalul a ajuns acum la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

„M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtatoare de acoperamant islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv fata, ci mai degraba ceva care semana cu ceea ce numim in mod obisnuit hijab sau al-amira (pentru diferentele dintre aceste forme de exprimare vestimentara a identitatii religioase islamice. La o intrebare vadit benigna, zic eu, adresata in afara orelor de curs (de fapt, dupa ele) legata de eventualitatea ca persoana in cauza sa ia in calcul, macar ca simpla ipoteza de lucru, rugamintea mea de a se gandi daca, totusi, chiar e cazul sa-si afiseze in chip atat de ostentativ credinta, am primit, in loc de raspuns, un sir de zbierate. Cu putinele cuvinte pe care le stie in limba romana, persoana in cauza – relativ recent ajunsa in Romania, pe cat am inteles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte racnete: <<Eu am drepturi!>>.  Perfect adevarat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; stiu si eu asta.

Doar ca drepturi am, la naiba, si eu, nu numai domnia sa.(...)
 

Cum statul roman este – asta-i realitatea – unul care functioneaza, inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, ca stat secular (aceasta este exact formularea din Mihai Barbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Serban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria Romaniei, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1998, p. 382), eu unul as dori, in calitatea mea de cetatean (cu obligatii depline, dar – subliniez aceasta – si cu drepturi depline), ca lucrurile sa ramana exact asa.

Mi se pare firesc, prin urmare, ca religia si simbolurile religioase de orice fel – subliniez, de orice fel – sa-si aiba locul lor, dar NU in institutiile de stat. Fiindca, repet, statul roman, chiar daca nu-i secular (sau laic, daca preferi acest sinonim) in chip atat de transant cum e, de exemplu, cel francez, NU e nici vreo teocratie. Nici ortodoxa, nici catolica, nici reformata, nici israelita. Si, desigur, nici islamica.

 

Prin urmare, cred ca simbolurile religioase de orice fel NU trebuie afisate sau purtate la vedere, in cladirile in care functioneaza institutii de stat (cu exceptia acelora care au, din start, un profil care face trimitere directa la religie – cum ar fi liceele confesionale, daca ele sunt de stat, ca si facultatile de stat care pregatesc viitori clerici).

In ceea ce ii priveste, in mod concret (dar si, precizez din nou, complet lipsit de orice discriminare – vezi si paragraful anterior) pe purtatorii de identitate religioasa islamica, veniti in numar tot mai mare in Romania, in ultima vreme (nu conteaza ca-s la studii, sau sositi aici ca sa faca afaceri, sau sunt refugiati si/sau azilanti, alungati din tarile lor de razboi sau de saracie), lucrurile sunt, dupa mintea mea, extrem de simple: asa cum eu sunt liber sa practic exact ce religie doresc (asa cum scrie si-n Constitutie, de altfel), tot asa si ei au dreptul sa faca exact acelasi lucru – respectiv sa-si practice religia lor.

Fara ostentatie si fara sa ma deranjeze, insa, in vreun fel, pentru bunul motiv ca nici eu nu-i deranjez pe ei cu credinta mea, indiferent care si cata e ea (si nici nu comit gesturi ostentative cu incarcatura religioasa de vreun fel – nu cred ca m-a vazut, de exemplu, cineva, vreodata, purtand pe piept, la vedere, vreo cruce, fie ea mare sau mica). In aceste conditii, m-ar bucura tare mult sa nu mai vad – daca s-o putea – vreo burka sau vreun hijab atunci cand intru la cursuri, pentru simplul motiv ca nici eu nu afisez, pe catedra, siruri-siruri de icoane, de lumanari si de cadelnite in care sa fumege tamaie”, scrie profesorul Florin Diaconu pe blogul personal.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Eliminare neașteptată la Survivor România 2021! Cine a părăsit competiția? Votul... Eliminare neașteptată la Survivor România 2021! Cine a părăsit competiția? Votul publicului a făcut diferența și de această dată!
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si