
Scenariul de groază pentru România al generalului american Ben Hodges! Țara noastră, țintă sigură și imediată dacă Vladimir Putin atacă NATO
Generalul american Ben Hodges avertizează România cu privire la pericolul care ar putea veni din partea Rusiei.
Generalul american Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre Americane din Europa, avertizează Europa că SUA ar putea reduce prezența militară din regiune, aspect care ar încuraja Rusia să-și extindă atacul. În acest context, România ar trebui să-și întărească atât politica internă, cât și relațiile cu vecinii.
Ce șanse sunt ca America să reducă prezența militară în Europa și România?
Generalul american Ben Hodges a precizat că ar fi un act ilogic ca America să diminueze prezența militară aflată pe teritoriul Europei, cu precădere în România, în contextul în care foarte aproape de granița noastră
Generalul american a punctat și că administrația Trump și-a arătat interesul strategic spre regiunea Indo-Pacifică, însă că nu există suficiente resurse pe teritoriul Europei care pot fi relocate acolo, fiind, în acest caz, o problemă strict de prioritizare greșită.
A avertizat, de asemenea, cu privire la faptul că actuala administrație SUA ar putea decide ca armata să fie diminuată, pentru a putea redirecționa fonduri pentru forțele navale și aeriene din Pacific. Acest pas făcut de America ar însemna diminuarea prezenței forțelor militare SUA inclusiv în România. Cu toate acestea, Ben Hodges a ținut să precizeze că actuala administrație Trump este cu totul imprevizibilă, motiv pentru care nu poate emite concluzii specifice.
„Este greu să ştim clar ce intenționează să facă această administrație. Oricine gândeşte logic în legătură
cu motivul pentru care suntem în Europa, pentru care avem soldați în România, de ce sunt aici forţele noastre aeriene, la invitaţia aliaţilor noştri români, oricine gândeşte logic în legătură cu asta înțelege de ce trebuie să facem acest lucru.
Am fost impresionat de mărturia generalului Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate, de acum aproximativ o lună în faţa Senatului şi a Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor. El a spus că recomandă să nu se reducă prezenţa SUA în Europa, din cauza ameninţării Rusiei şi a importanţei contribuţiei americane la descurajarea Rusiei în această regiune strategică importantă pentru Statele Unite.
Deci, din punct de vedere logic, nu are sens să reduci ceea ce e deja o prezenţă destul de redusă.
Dar îmi pot imagina că în următoarele câteva luni vom asista la un proces în care dimensiunea armatei SUA va fi redusă pentru a finanţa puterea aeriană şi maritimă în Pacific.
Ce ar însemna pentru Putin retragerea SUA din Europa?
Generalul Ben Hodges a emis un avertisment cu privire la o potențială retragere a Americii din Europa, fapt care ar transmite un semnal clar și alarmant Rusiei, care urmărește nimicirea Ucrainei și extinderea războiului în regiunile Moldova și Georgia. În cazul în care Vladimir Putin percepe o lipsă de angajament din partea Americii, ar crește semnificativ și riscul expansiunii agresiunii ruse, în afara granițelor Ucrainei.
Cu toate acestea, Ben Hodges a subliniat faptul că, în ciuda lipsei sprijinului direct venit din partea SUA, aliații europeni, alături de Marea Britanie și Canada, pot avea în mod cert superioritate în termeni de economie, forță militară și populație. Adevărata problemă a Europei nu este nicidecum lipsa capacităților, ci, mai degrabă, lipsa încrederii de a acționa în mod decisiv în a oferi ajutor Ucrainei și a preîntâmpina eventuale atacuri rusești.
„Vor să distrugă Ucraina ca stat, apoi vor veni în Moldova, Georgia şi cred că probabil vor continua atâta timp cât vor vedea că Statele Unite nu par a fi angajate. Şi, dacă vor vedea că Europa nu are încredere în sine pentru a se apăra, cred că asta va invita la agresiune.
Acum, nimic din toate acestea nu este garantat, dar când mă uit la tot ce spun şi fac ruşii şi văd cât de vulnerabili, părem pentru că suntem nesiguri în privinţa lucrurilor, cred că asta creşte riscul ca Rusia să facă o greşeală teribilă de calcul.
Dar, chiar şi aşa, chiar dacă Statele Unite îşi reduc prezenţa în Europa şi chiar dacă Statele Unite nu mai sunt considerate un punct de sprijin, economiile, populaţiile şi armatele tuturor prietenilor noştri europeni, plus Canada şi Marea Britanie, le depăşesc cu mult pe cele ale Rusiei. Adică, Rusia nu e nici măcar pe aproape. Aşadar, ceea ce lipseşte cu adevărat Europei nu e capacitatea industrială sau capacitatea militară. Îi lipseşte încrede ea în sine. Îi lipseşte voinţa politică de a spune: "Gata, ajunge!"
Ne vom uni ca europeni şi vom asigura succesul Ucrainei şi ne vom asigura că suntem atât de pregătiţi, încât Rusia nu va mai dori niciodată să ne atace.”
România este pregătită să înfrunte Rusia?
Generalul american Ben Hodges consideră România un stat care deține un rol strategic foarte important, motiv pentru care ar trebui să consolideze democrația, instituțiile și reziliența internă; să dezvolte și să mențină o bună și strânsă colaborare cu statele aliate NATO- Turcia și Bulgaria, dar și cu partenerii regionali pentru a asigura o bună securitate la Marea Neagră- Ucraina, Moldova și Georgia, dar și să se pregătească temeinic pentru un potențial atac din partea Rusiei. Acesta a avertizat că, în cazul în care Vladimir Putin ar decide să atace o țară membră NATO, România ar fi o țintă sigură și imediată.
„Desigur, responsabilitatea guvernului român este protejarea şi prosperitatea poporului său. Indiferent de ceea ce fac ceilalţi, aceasta este sarcina principală a guvernului român. Iar armata dvs. excelentă are sarcina de a proteja poporul român şi interesele dvs. Ce înseamnă asta?
În primul rând, trebuie să felicit România nu numai pentru că a luat decizia dificilă pe care aţi luat-o acum câteva luni, ci şi pentru că aţi organizat alegeri reuşite. Eu locuiesc în Germania. S-a simţit în toată Europa. S-a simţit în toată Europa uşurarea provocată de alegerile pe care tocmai le-aţi avut. S-a văzut că nu numai că merită să luptaţi pentru democraţie, ci şi că aceasta poate învinge forţele malefice conduse de Rusia. Dar nu numai de Rusia.
Ce înseamnă asta? Înseamnă trei lucruri.
În primul rând, guvernul trebuie să continue să construiască şi să consolideze rezilienţa societăţii, să ajute oamenii să aibă încredere în instituţiile democratice, în instanţe, în organele legislative, în faptul că guvernul poate face ceea ce trebuie să facă şi că poate preveni corupţia. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă România.
În al doilea rând, România trebuie să colaboreze strâns cu vecinii săi, în special cu Bulgaria şi Turcia, ca aliaţi NATO, dar şi cu Moldova şi Ucraina, iar Georgia va reveni în cele din urmă. Poporul georgian a gustat democraţia. Nu vrea să fie tras înapoi, dar trece printr-o perioadă dificilă în acest moment. Dar colaborarea cu toate celelalte naţiuni din Marea Neagră pentru a contribui la asigurarea libertăţii de navigaţie, de care depind fermierii români, industria românească, noi toţi depindem de capacitatea comercială şi de libera trecere a oamenilor, în siguranţă, pe Marea Neagră. Aşadar, trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că Rusia nu va mai putea interfera niciodată în acest sens.
Ieri l-am ascultat pe generalul Vlad vorbind despre numărul de mine care au fost dezamorsate în Marea Neagră. Este o muncă constantă. Este ceva constant. Şi cred că România joacă un rol-cheie în acest sens. Şi apoi, al treilea lucru pe care România trebuie să îl facă, ar trebui să presupuneţi, românii ar trebui să presupună că, odată ce Rusia ia decizia teribilă de a ataca orice ţară NATO, asta înseamnă că a luat deja decizia de a lansa sute de drone, rachete şi bombe asupra Constanţei şi a oricărui port maritim, asupra infrastructurii de transport, asupra unor ţinte civile din România, precum şi în alte locuri, aşa cum au făcut împotriva Ucrainei. Adică, este clar că nu au niciun respect pentru dreptul internaţional. Sunt fericiţi să lovească ţinte civile pentru a-şi atinge scopul. Aşadar, cred că România trebuie să analizeze foarte atent dacă nodurile sale critice de transport sunt protejate corespunzător împotriva atacurilor cibernetice, dar şi împotriva rachetelor şi dronelor. Sunteţi pregătiţi pentru asta? În acest moment, nu cred că vreunul dintre noi este. Dar asta m-ar ţine treaz noaptea dacă aş fi responsabil pentru asta. ”, a mai precizat generalul american.