Schimbare importantă pentru românii dependenți de insulină. "Am luat-o razna cu totul"

Schimbare importantă pentru românii dependenți de insulină

Schimbare importantă pentru românii dependenți de insulină

(Sursa foto: Shutterstock)

Veste proastă pentru bolnavii de diabet din România. Începând de la 1 ianuarie 2025, anumite medicamente obligatorii pentru acest tip grav de boală nu mai sunt compensate integral. Ce pot face pacienții aflați în această situație.

O femeie din Iași al cărei soț este bolnav de diabet zaharat a reclamat autoritățile Ministerul Sănătății după ce a aflat că, începând cu data de 1 ianuarie 2025, tipul de insulină pe care îl lua soțul ei nu mai este gratuit în totalitate.

Elena Boicu s-a prezentat marți, 4 februarie 2025, la un cabinetul de Diabet și Nutriție, unde a aflat că pentru insulina pe care o lua soțul său, bolnav de diabet, Humulin M3, trebuie să plătească 75 de lei, deoarece insulina nu mai este decontată în totalitate în cadrul Programului Naţional de Diabet

Zaharat.

"Din ianuarie, cică, este directivă de la Ministerul Sănătății să se plătească un anumit tip de insulină. Ori renunțăm la ea, să găsim alt tip. Nu știu ce o să se întâmple, dar am luat-o razna cu totul. Vă dați seama câți copii au diabet, câți se nasc cu diabet, câți adulți au diabet? Nu mai zic de ăștia în vârstă, care nici nu se mai vrea să mai trăiască, să le ofere ceva.

Poate noi o să găsim acolo șaptezeci, o sută, două de lei să o cumpărăm, dar ce fac oamenii ăia necăjiți, care chiar nu au cu ce trăi?",
a declarat femeia din Iași.

Ce trebuie să știe pacienții cu diabet din România

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, s-a modificat lista de medicamentație antidiabetică decontată în totalitate, însă medicii pot prescrie un înlocuitor, un tip de insulină gratuită, astfel încât pacienții să nu aibă motive "să tune și fulgere” la adresa Ministerului Sănătății, potrivit BZI.ro.

Dr. Mihaela Şotropa, medic în cadrul Clinicii de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iaşi, a explicat că, la momentul actual, la noi în țară, există diferite tratamente pentru pacienții bolnavi de diabet, iar în cazul în care anumite variante de insulină nu sunt gratuite în cadrul Programului Naţional de Diabet Zaharat, atunci tipul de insulină poate fi schimbat.

"Dacă pacientul schimbă tipul de insulină, nu îi este agravată starea de sănătate.

Acestea sunt exagerări. Insulina aceea este una premixată, pe care noi o folosim frecvent la noi în cabinete și în spital... Paleta de medicație antidiabetică, la ora actuală, cel puțin în Iași, nu știu în alte județe, este foarte largă...Ministerul oferă fonduri pentru diabetici suficient de multe, li se oferă variate tipuri de insulină sau de medicație orală. Nu văd de ce ei ar mai cere ceva. Ei pot cere la cabinet un alt tip de insulină, dacă îl vor", a explicat medicul din Iași.


Autor
Îți Recomandăm Și...