Schimbarea la faţă 2022: Sărbătoare mare pe 6 august! Ce nu este bine să faci în această zi?

Schimbarea la faţă 2022: Este sărbătoare Mare în calendarul creştin ortodox, marcată cu cruce roşie. Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă!

Author: Alina Raducu vineri 05 august 2022 , 08:38

Schimbarea la faţă 2022: Pe ce dată pică în acest an şi ce nu este bine să faci în această zi?

Schimbarea la faţă 2022: Pe ce dată pică în acest an şi ce nu este bine să faci în această zi?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată când este prăznuită Schimbarea la față 2022! Aceasta este prima și singura zi cu dezlegare la peşte din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Pe ce dată pică Schimbarea la Față 2022?

Schimbarea la Față a Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 6 august și este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe.

Sărbătoarea de pe 6 august 2022 este marcată în calendarul ortodox cu o cruce roșie, dar și cu dezlegare la pește, fiindcă pică în Postul Adormirii Maicii Domnului.

În Noul Testament se arată că Iisus Hristos împreună cu  trei dintre ucenici, Apostolii Petru, Iacov și Ioan au mers pe Muntele Tabor unde, în timp ce Îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic.

În timpul acestei străluciri, au venit Ilie și Moise din Vechiul Testament și au vorbit cu Iisus, iar ucenicii au rămas muți de uimire.

Citeste si: Sfântul Mucenic Pantelimon 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte?

Schimbarea la Față 2022: Zi cu dezlegare la pește

De sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se dă dezlegare la pește. Această sărbătoare are loc în Postul Adormirii Maicii Domnului, care a început pe 1 august 2022 și durează până pe 14 august. 

Totodată,  Schimbarea la Față a Domnului  este singura zi din post în care se poate mânca pește.

Citeste si: Sfântul Ilie 2022: Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti azi!

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru de peste an, dar și postul cu cele mai puține dezlegări la pește.

Schimbarea la faţă 2022: Pe ce dată pică în acest an şi ce nu este bine să faci în această zi?

Schimbarea la faţă 2022: Pe ce dată pică în acest an şi ce nu este bine să faci în această zi?

Schimbarea la față 2022. Rugăciune pe care este bine să o rostești pe 6 august

„Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțe ște-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citeste si: Sfânta Ana 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce nu ai voie să faci în această zi?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si