Schimbări importante în meciurile de fotbal, ca urmare a unor „numeroase decizii nedrepte” luate de arbitri

Un henţ involuntar care duce la o ocazie de gol nu va mai fi sancţionat, a decis vineri International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, care le-a cerut arbitrilor să dea dovadă de discernământ, transmite AFP, citată de Agerpres.

Author: Andreea Bolocan miercuri 24 martie 2021 , 10:46

Legile jocului se modifică fotbal arbitraj
Legile jocului se modifică
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legile jocului vor fi moficate în anul 2021

Această precizare va fi introdusă din iulie la Regula 12 a legilor jocului, modificată în 2019 şi de atunci sursa a nenumărate polemici din cauza unor polemici dictate după henţuri neintenţionate.

În noiembrie, UEFA a cerut chiar FIFA să modifice regula sa referitoare la henţurile în careu, deplângând „numeroase decizii nedrepte ce au fost întâmpinate cu o frustrare şi o insatisfacţie tot mai mari de către lumea fotbalului”, a scris Ceferin.

Reunită într-o adunare generală prin videoconferinţă, IFAB a modificat în mică măsură textul său, pentru cazurile în care un henţ neintenţionat "duce la un gol înscris de un coechipier sau la o ocazie de gol".

Citeste si: S-a decis! Sebastian Colțescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului

O astfel de situaţie a apărut într-un meci de joi din campionatul Angliei, când lui Fulham i-a fost refuzat un gol în întâlnirea cu Tottenham (0-1), fiindcă un jucător al lui Spurs a degajat mingea în direcţia mijlocaşului Mario Lemina, înainte ca Josh Maja să înscrie.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Prima reacție a Mishei, după ce s-a aflat că a fost înșelată de Connect-R în timpul mariajului. A luat o decizie la care nimeni nu se aștepta- wowbiz.ro

IFAB a „clarificat” directivele sale referitoare la henţuri, recunoscând că „interpretarea incidentelor legate de henţuri nu a fost întotdeauna coerentă din cauza unei aplicări incorecte” a regulii.

„Nu orice contact al mâinii sau braţului unui jucător cu mâna înseamnă o infracţiune”, a afirmat International Board, invitându-i pe arbitri „să-şi folosească judecata” în loc să fluiere sistematic.

În primul rând, arbitrii trebuie să aprecieze dacă un jucător „şi-a mărit suprafaţa corpului” îndepărtându-şi braţele sau mâna, într-un mod „nejustificat de mişcarea corpului într-o situaţie specifică”, un criteriu deosebit de complex.

Sebastian Colțescu

Citeste si: Pokerul poate ajunge la Jocurile Olimpice

IFAB monitorizează impactul COVID-19 asupra fotbalului

În altă ordine de idei, I FAB continuă să monitorizeze impactul Covid-19 asupra fotbalului, care a determinat deja această instanţă să autorizeze până la cinci schimbări pe meci până la sfârşitul lui 2021 pentru competiţiile intercluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile interţări.

În fine, IFAB a oferit o actualizare referitoare la experimentul să privind comoţiile cerebrale, care constă în posibilitatea efectuării unei schimbări permanente suplimentare. La IFAB, patru voturi din opt, pentru a valida o schimbare, aparţin reprezentanţilor FIFA. Celelalte voturi revin federaţiilor engleză, scoţiană, galeză şi nord-irlandeză.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si