Schimbari majore in depunerea declaratiilor AFM

Author: K.B. joi 12 decembrie 2019 , 15:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vesti bune: Declaratia AFM se va inregistra doar online incepand cu 2020. Cei care trebuie sa depuna declaratiile privind obligatiile la Fondul Pentru Mediu scapa de o bataie de cap. Pentru a reduce birocratia, guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2020 declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru Mediu sa fie trimise exclusiv online.

Cum se depune declaratia online

Pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu exista o aplicatie informatica pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line".

Aplicatia permite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, ca in orice moment al zilei sa depuna declaratia, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, fara sa se mai deplaseze la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Pentru a obtine un cont de acces, reprezentantul legal al operatorului economic sau persoana fizica trebuie sa depuna o solicitare scrisa catre AFM. Dupa aceea, AFM genereaza un cont de acces si o parola. Reprezentantul legal sau imputernicitul acesteia poate depune electronic declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu, cu conditia detinerii semnaturii electronice calificate. Asadar, pentru o raportare afm este obligatorie inrolarea in aplicatia informatica a unei persoane autorizate (detinator al unei semnaturi electronice calificate).

Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii online" se realizeaza prin completarea online a formularului de pe site-ul AFM unde trebuie incarcat si certificat constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului (in cazul reprezentantului legal) sau declaratia notariala (in cazul imputernicitului reprezentantului legal), semnate de persoana autorizata folosind propriul certificat digital.

Persoana inrolata va putea accesa urmatoarele functionalitati ale serviciului "Depunere declaratii on-line":

 1. A) editarea in format electronic, comunicarea si tiparirea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu;
 2. B) verificarea confirmarii de primire a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu si a numerelor de inregistrare alocate;
 3. C) vizualizarea istoricului declaratiilor comunicate si descarcarea situatiei acestora;
 4. D) vizualizarea si descarcarea situatiei platilor efectuate la Fondul pentru mediu;
 5. E) receptionarea si descarcarea actelor administrativ-fiscale, actelor de procedura, cererilor, precum si a
  altor documente si informatii comunicate de Administratia Fondului pentru Mediu;
 6. F) comunicarea de cereri, solicitari, notificari etc.;
 7. G) solicitarea de emitere a certificatului de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru mediu, in forma electronica;

Declaratia notariala se depune si in original la sediul AFM. Declaratia notariala trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:

 1. A) datele de identificare ale contribuabilului/platitorului, dupa caz;
 2. B) datele de identificare ale reprezentantului legal;
 3. C) datele de identificare
  ale persoanei fizice care va avea calitatea de imputernicit pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line";
 4. D) adresa de e-mail la care se vor efectua notificarile referitoare la confirmarea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
 5. E) acordul privind primirea de informari prin posta electronica;
 6. F) acceptul privind termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Depunere declaratii on-line".

Aceste schimbari in depunerea declaratiilor de mediu au mai multe avantaje, noteaza SolutiiDeMediu.ro. Principalele beneficii ale transmiterii declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru Mediu exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta sunt reducerea costurilor, imbunatatirea fluxurilor de lucru si economie de timp, tinand cont ca este o activitate ce implica resurse semnificative de timp si de personal, in fiecare luna.

Atentie! Nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda care poate ajunge la mii de lei, plus penalitati, pentru persoane juridice.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cine o ajută pe sora lui Culiță Sterp să aibă grijă de fetița ei? Ce surpriză! Nu este... Cine o ajută pe sora lui Culiță Sterp să aibă grijă de fetița ei? Ce surpriză! Nu este vorba despre mama Geta: „Carla mai și doarme cu...”
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si