Școlile publice franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să își scoată abaya- hainele lungi și largi purtate de unele femei și fete musulmane- în prima zi a anului școlar, potrivit ministrului educației, Gabriel Attal.

”Din 2004, în Franța, semnele și simbolurile religioase au fost interzise în școli”

Sfidând o interdicție privind îmbrăcămintea văzută ca un simbol religios, aproape 300 de fete s-au prezentat luni dimineață purtând abaya, a declarat Attal marți pentru postul de televiziune BFM.

Majoritatea au fost de acord să se schimbe de haină, dar 67 au refuzat și au fost trimise acasă, a spus el. 

Citește și: Tensiuni în Danemarca. Doi protestatari au incendiat un Coran în fața Ambasadei Irakiene din Copenhaga. Ce s-ar putea întâmpla cu cei care profanează Coranul: „Cea mai severă pedeapsă”

Școlile publice franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să își scoată abaya.

Școlile publice franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să își scoată abaya.

[Sursa foto: Al Jazeera]

Guvernul a anunțat luna trecută că interzice abaya în școli, afirmând că aceasta încalcă regulile privind secularismul în educație, care au dus deja la interzicerea eșarfei pe motiv că aceasta constituie o afișare a apartenenței religioase. Măsura a încântat dreapta politică, dar stânga dură a susținut că reprezintă un afront adus libertăților civile. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Natacha Butler de la Al Jazeera, care a relatat de la Paris în momentul în care interdicția a intrat în vigoare, a declarat că Attal a considerat că acest articol de îmbrăcăminte este un simbol religios care încalcă secularismul francez. "Din 2004, în Franța, semnele și simbolurile religioase au fost interzise în școli, inclusiv eșarfele, kippa și crucile", a spus ea. 

Moțiune depusă împotriva autorităților statului

"Gabriel Attal, ministrul educației, spune că nimeni nu ar trebui să intre într-o sală de clasă purtând ceva care ar putea sugera care este religia sa”. Attal a declarat marți că fetele cărora li s-a refuzat intrarea luni în școală au primit o scrisoare adresată familiilor lor în care se spune că "laicitatea nu este o constrângere, ci o libertate". Dacă ele se vor prezenta din nou la școală purtând rochia, va exista un "nou dialog", a spus ministrul. 

Citește și: Musulmani înfricoșați în orașul indian Gurugram, după atacuri asupra unei moschei și a unor întreprinderi

O asociație care îi reprezintă pe musulmani a depus o moțiune la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță din Franța pentru plângeri împotriva autorităților statului.

O asociație care îi reprezintă pe musulmani a depus o moțiune la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță din Franța pentru plângeri împotriva autorităților statului.

[Sursa foto: PixaBay]

Luni seară, președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, afirmând că în Franța există o "minoritate" care "deturnează o religie și sfidează republica și laicitatea". El a spus că aceasta duce la "cele mai grave consecințe", cum ar fi uciderea, în urmă cu trei ani, a profesorului Samuel Paty pentru că a arătat caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unei ore de educație civică. "Nu putem acționa ca și cum atacul terorist, uciderea lui Samuel Paty, nu s-ar fi întâmplat", a declarat el într-un interviu acordat canalului YouTube, HugoDecrypte. 

Citeste si: Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că soțul o înșelase cu prietena sa. „Eu eram rea de gură, îl tocam la cap.”- kfetele.ro

Citeste si: Festivalul Electric Castle 2024, buget-record pentru ediția aniversară- radioimpuls.ro

Luni seară, președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, afirmând că în Franța există o "minoritate" care "deturnează o religie și sfidează republica și laicitatea".

Luni seară, președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, afirmând că în Franța există o "minoritate" care "deturnează o religie și sfidează republica și laicitatea".

[Sursa foto: PixaBay]

O asociație care îi reprezintă pe musulmani a depus o moțiune la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță din Franța pentru plângeri împotriva autorităților statului, pentru a obține un ordin judecătoresc împotriva interzicerii abaya și a qamisului, ținuta echivalentă cu aceasta pentru bărbați. Moțiunea Acțiunea pentru drepturile musulmanilor (ADM) urmează să fie examinată în cursul zilei de marți. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si