Scriitorul şi disidentul ungar Gyorgy Konrad a murit la vârsta de 86 de ani

Gyorgy Konrad, scriitor şi sociolog care a fost o figură emblematică a mişcării ungare de disidenţă în timpul comunismului, a murit la Budapesta, vineri, la vârsta de 86 de ani, potrivit The New York Times.

R.B., sâmbătă 14 septembrie 2019 , 13:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Familia sa a transmis că era grav bolnav, dar nu a dat detalii. 

Cunoscut la nivel internaţional pentru cărţi precum romanul "The Case Worker" (1969) şi memoriile sale din 2007 "A Guest in My Own Country: A Hungarian Life", Konrad a fost considerat un ferm avocat pentru libertăţile individuale. 

El a fost preşedinte al asociaţiei scriitorilor PEN International din 1990 până în 1993 şi preşedinte al Academiei de Arte din Berlin între 1997-2003. 

Citeste si: A murit un renumit fotograf. El a captat imaginea bărbatului în faţa tancurilor din Piaţa Tiananmen

După ce regimul comunist a ridicat o interdicţie de publicare a sa, Konrad s-a descris în 1990: "Un romanicer şi eseist bătrân în vîrstă de 57 de ani. De limbă maghiară şi cetăţenie. De credinţă evreiască. Tată a patru copii din două căsătorii. Cu garderobă mai degrabă modestă, dar deţine mai multe tipuri de maşini de scris". Mai târziu, a avut al cincilea copil, născut în 1994.  

Konrad era o figură extrem de respectată şi iubită, de un radicalism blând care i-a permis să se înţeleagă cu oricare dintre generaţii.  

Sub comunism, care punea accent pe "mase" şi pe subjugarea individului în faţa colectivului, ideile sale despre respectul pentru individ şi o credinţa fermă în suveranitatea fiecărei fiinţe umane erau subversive. 

Citeste si: Doliu în presa din România: A murit jurnalistul Octavian Metoni

Născut într-o prosperă familie de evrei pe 2 aprilie 1933, la Debreţin, în estul Ungariei, Konrad şi ai săi au supravieţuit Holocaustului, care a revendicat viaţa a numeroase rude. Şi-a petrecut copilăria în Berettyoujfalu, în apropiere de Debreţin, până când părinţii lui au fost deportaţi în Austria în 1944. 

I s-a permis să îşi viziteze rudele de la Budapesta. Împreună cu sora sa Eva şi doi veri au supravieţuit găsind refugiu într-o casă sigură aflată sub protecţie elveţiană. La o zi după plecarea lor din Berettyoujfal, rezidenţii evrei rămaşi în oraş au fost deportaţi şi aproape toţi ucişi în lagărele naziste.

În Budapesta, el a studiat la Universitatea "Eötvös Loránd” şi a terminat studiile în 1956 în ciuda faptului că a fost exmatriculat de două ori. 

Citeste si: Daniel Johnston, interpret, compozitor şi desenator american, a murit la vârsta de 58 de ani

La începutul anilor '60, Konrad s-a angajat ca editor la o publicaţie lunară, iar între 1965 şi 1973 a scris studii despre sociologie urbană. 

Primul său roman, "The Case Worker", a fost inspirat de locul său de muncă ca ofiţer de informaţii, nefiind bine primit. 

"Acesta este un roman prost", a scris Pal E. Feher într-un ziar al partidului, Nepszabadsag, criticându-l pentru că descrie "o imagine prea întunecată". 

Konrad a fost interzis aproape permanent între anii 1973 - 1988 şi multe dintre scrierile sale au fost publicate prima dată în străinătate. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si