Ce produse și servicii s-au scumpit în martie? Cartofii ocupă primul loc

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în martie la 3%, la fel ca în februarie, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că în martie mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11% faţă de martie 2019, serviciile cu 3,8%, iar mărfurile nealimentare cu 1,39%.

I.C., vineri 10 aprilie 2020 , 11:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2018 –martie 2019),calculată pe baza IPC, este 3,7%.

Determinată pe baza IAPC,rata medie este 3,7%", arată INS.

Citeste si: Avem stocuri suficiente de alimente pentru Paște? Răspunsul ministrului Agriculturii

În luna martie a acestui an mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11% faţă de martie 2019, serviciile cu 3,8%, iar mărfurile nealimentare cu 1,39%. Faţă de februarie 2020, preţul mărfurilor alimentare a crescut cu 1,46%, cel al serviciilor cu 0,35%, iar cel al mărfurilor nealimentare a scăzut uşor.

De asemenea, preţurile de consum s-au majorat în martie cu 0,5%, comparativ cu luna februarie, şi cu 1,16% faţă de decembrie 2019.

Dintre alimente, în luna martie 2020, faţă de decembrie 2019, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 12%, cartofii cu 11,67% şi legumele şi conservele de legume, cu 11,22%, iar singura ieftinire o întâlnim la ouă, -1,78%.

Citeste si: Vești bune pentru angajați. 500 de miliarde de euro ajutor pentru firme

La categoria mărfurilor nealimentare, în luna martie

2020, faţă de decembrie 2019, cel mai mult s-au scumpit ţigările, cu 4,1%, în timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 5,79%.

Dintre servicii, în luna martie 2020, faţă de decembrie 2019, preţul serviciilor poştale a crescut cu 12,4%, iar cel al biletelor de avion cu 4,27%.

Stocurile de alimente sunt suficiente

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri că stocurile de alimente din România sunt suficiente, inclusiv pentru Sărbătorile Pascale.

„„Noi am monitorizat stocurile, dar am monitorizat şi exporturile şi am fost îngrijoraţi că în luna martie au crescut foarte mult exporturile comparativ cu luna martie a anului trecut. Văzând şi evoluţia stocurilor am luat această decizie, care desigur este o decizie radicală şi bineînţeles care va fi contestată în următoarele zile. Vrem să rămână în ţară toate aceste produse, în toată această perioadă de urgenţă, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, de aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a inclus în Ordonanţa Militară nr.8

suspendarea exporturilor pentru unele produse agroalimentare de bază, în perioada stării de urgenţă”, a declarat Oros. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu? Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe... Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune (VIDEO)
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si