Ce produse s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului. Rata inflației scade ușor

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Author: Razvan Ilie joi 10 septembrie 2020 , 10:40

preturi rata inflatiei
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fasole și fructe proaspete[Sursa foto: CaransebesOnline.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cele mai mari scumpiri de la începutul anului au fost înregistrate la fructele proaspete (15,7%), fasole (15,2%), citrice (13,1%), iar ieftiniri au avut loc la combustibili (9%), cartofi (7%) și ouă (4,3%).

Prețurile au explodat de la începutul anului la transportul aerian (plus 28%), în contextul pandemiei și al crizei economice, dar s-au redus la curentul electric și la gazele naturale (2-3 procente).

Citeste si: Percheziţii la clanul lui Sile Pietroi: 3 persoane, arestate

Rata inflației, scădere imperceptibilă

"Preţurile de consum în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2019- august 2020) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2018- august 2019), calculată pe baza IPC, este 3,1%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", se arată în comunicatul INS.

Citeste si: Pandemia face ravagii în India. Un nou record zilnic de infectări- aproape 96.000 de cazuri

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

Citeste si: Detalii terifiante despre ultimele momente din viața tatălui Mădălinei Manole

"Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022", se menţionează în raport.

Citeste si: Episcopul Huşilor, Ignatie, infectat cu coronavirus

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si