Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,5%, în luna februarie 2022, comparativ cu luna februarie a anului anterior, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Au fost raportate creșteri de prețuri la cartofi: +30,5%, ulei comestibil: +26,1%, pâine: +13.43%, produse de morărit: 17,5% sau mălai: +19,2%.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: România nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore

Cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost înregistrate la gaze (creștere de 44,94% față de februarie 2021), iar la capitolul energie electrică, gaze şi încălzirea centrală tarifele au crescut cu 10,96%.

Adrian Vasilescu, BNR: Scumpirile continuă și în martie

Există posibilitatea să vedem în luna martie o inflaţie care înaintează încet, cu o mică diferenţă în plus, cum am văzut în februarie, a declarat, luni, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Citeste si: Preturile la gaze explodează în Europa. Vladimir Putin anunță scumpiri

"Inflaţia merge înainte, este 8,53% rata pe 12 luni, foarte mare în condiţiile în care acţionează şi au acţionat şi în luna februarie şi rămân în vigoare şi în luna martie dispoziţiile legale privind plafonarea şi subvenţia de la stat (la gaze şi energie electrică- n.

r.)", a spus Vasilescu.

Veste parțial bună: Energia electrică s-a ieftinit în februarie

Problema principală a scumpirilor nu este la capitolul produse alimentare, explică oficialul BNR, ci lună de lună "capitolul mărfuri nealimentare a fost vedeta inflaţiei" şi la mărfurile alimentare au crescut preţurile doar prin câteva poziţii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Citeste si: Cu cât au scăzut averile celor mai bogați ruși după declanșarea războiului din Ucraina

"Acum, în februarie anul acesta, numărul de poziţii s-a mărit, dar marea majoritate a produselor alimentare au rămas în matca lor, preţurile lor. Şi scumpiri sunt sigur la produsele de bază şi iau în primul rând ce este peste media anuală. Media anuală la alimente este 8,84%, cea mai mare din 12 luni, cu scumpiri în special la pâine, la cartofi, record, 30%, la fructe proaspete, la citrice, la ulei de asemenea record, vedem şi în magazine, 26,12%, foarte mare creşterea, telemeaua, untul, ouăle, laptele, zahărul, zahărul cu 12%. La produse nealimentare gama s-a restrâns şi diferenţa la rata anuală dintre produsele alimentare şi nealimentare este foarte mică, de la 8,84, la 9,33 şi aceleaşi produse cu o singură diferenţă", explică Vasilescu.

"Electricitatea s-a ieftinit în februarie", a mai spus reprezentantul BNR. Potrivit acestuia, mărfurile administrate "stau pe o poziţie foarte cuminte".

Oficial BNR: "Vom vedea o inflaţie care înaintează încet în luna martie"

"Vom vedea o inflaţie care înaintează încet în luna martie. Poate că va fi tot aşa ca în luna februarie, o mică diferenţă în plus la inflaţie, după care va veni luna aprilie pentru care prognoza Băncii Naţionale sună cu două cifre, 11,2%, şi cu adnotarea făcută de Banca Naţională în raportul asupra inflaţiei din luna februarie în care a spus

clar că această prognoză este făcută bazându-ne pe datele pe care le avem disponibile la ora actuală. Nu se ştie dacă aceste date vor rămâne constante şi le vom lua în calcul şi în luna aprilie sau în luna aprilie datele acestea se vor schimba, având în vedere că între timp a început şi un război aproape de graniţa noastră", a explicat Adrian Vasilescu.

Citeste si: VIDEO- Grădinițele de lux, ca în străinătate, sunt acum și în România. Taxele pot ajunge și la 10.000 de euro pe an

Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%, arată datele INS. 

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cum a reușit Delia Budeanu să se vindece de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 2,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 – februarie 2021) este 6,0%.

Ce produse s-au scumpit cel mai mult în 2021-2022

Indicele prețurilor de consum în februarie 2022 a urcat, față de aceeași lună a anului trecut, cu 8,84% la mărfuri alimentare, cu 9,33% la mărfuri nealimentare și cu 6,08% la servicii.

S-au înregistrat creșteri de prețuri la produse de morărit: 17,56%, mălai: +19,23%, cartofi +30,58, ulei comestibil: +26,12%, Legume şi conserve de legume: +14,89%; pâine: +13.43%, Zahăr: +12,51%.

Energia electrică, gazele şi încălzire centrală s-au scumpit cu 10,96%, iar gazele au înregistrat cea mai mare creștere: 44,94%.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si