Scumpiri septembrie 2023. Din această toamnă, anumite produse s-ar putea scumpi. Despre ce este vorba?

Ce produse s-ar putea scumpi de la 1 septembrie 2023?

Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viiciilor românilor. Astfel, din această toamnă ar putea creşte accizele pentru tutun şi alcool.

Scumpiri septembrie 2023. Ce produse s-ar putea scumpi de la 1 septembrie 2023?

Scumpiri septembrie 2023. Ce produse s-ar putea scumpi de la 1 septembrie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]
Scumpiri septembrie 2023. Ce produse s-ar putea scumpi de la 1 septembrie 2023?

Scumpiri septembrie 2023. Ce produse s-ar putea scumpi de la 1 septembrie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, tot de la 1 septembrie, am putea fi nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunar şi pentru ieşirile în oraş sau pentru vacanţe.  

Citește și: VIDEO- Prețurile cresc de la 1 iulie pe litoralul românesc, dar turiștii continuă să învăluie stațiunile de la Marea Neagră

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: Bărbatul care își droga soția pentru a fi violată credea că era un „soț bun” și că viața lui putea continua la fel dacă nu era prins- antena3.ro

„De la 1 septembrie s-ar putea mări accizele la tutun şi alcool. La fel şi taxa de licenţiere a jocurilor de noroc. Şi băuturile non-alcoolice care conţin zahăr ar putea costa mai mult, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin, spun surse politice. Tot din tomană am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%.

De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral- de 420 de lei- aceasta ar putea posta 476 de lei", a declarat Florentina Lazăr, potrivit Observator.

Adaosul comercial nu ar trebui să depășească 70%

Totodată, guvernanții vor să interzică taxele marilor magazine pentru o perioadă de șase luni. 

Lista cu alimentele care vor costa mai puțin a ajuns deja la Guvern. Pe această listă se regăsesc: pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, unele legume și fructele proaspete.

Pentru început, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face voluntar de către retaileri pentru o perioadă de trei luni, iar apoi perioada ar putea fi prelungită. 

Potrivit unor surse, Executivul exclude varianta ca adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază să depășească 70%. De altfel, nici producătorii nu vor avea un prag al adaosului comercial de 45%. ”Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”,  spun guvernanții. 

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum se descurcă Marina Voica din punct de vedere financiar? Artista generației de aur a muzicii pop-soul, uluită după recalcularea pensiei- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum arată noul iPhone 16. Apple a lansat cele patru modele de smartphone. Ce preț are fiecare- antena3.ro

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre o scădere garantată care nu va pune presiune pe producătorii români.

”Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază ”, spune premierul. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si