Se apropie valul trei de coronavirus în România. "Scenariul de coșmar" din analiza INSP

Experții avertizează cu privire la apariția valului trei de coronavirus în România, acesta fiind cel mai probabil la sfârșitul lunii martie sau la începutul lui aprilie.

Author: Razvan Ilie miercuri 24 februarie 2021 , 16:05

insp valul trei
”Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare şi se au în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunţând o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

INSP a realizat o analiză a evoluţiei pandemiei şi, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

1. Creştere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
2.

Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
3. Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie

Citeste si: Ce se întâmplă în cazul în care pierzi dovada vaccinării. Ce este de făcut

”Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

Impactul începerii școlii în explozia de noi cazuri

Experții INSP remarcă relația creșterii numărului de cazuri cu noile infectări din rândul copiilor și tinerilor: ”În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boala care să necesite spitalizare”, au precizat specialiştii INSP.

Specialiştii precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci doar ipoteze de lucru, potrivit Observator TV.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre al treilea val al pandemiei. Noua tulpină Covid-19 face ravagii

Șefa INSP: Tulpina britanică, tot mai prezentă la noi

Medicul Adriana Pistol, şeful Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a declarat, marţi, că este firesc să ne gândim că numărul de cazuri de COVD-19 va creşte, dată fiind transmisibilitatea mai mare a tulpinii britanice, dar această creştere poate fi controlată.

Întrebată despre valul 3 al pandemiei de COVID-19, dr. Adriana Pistol a spus, în conferinţă de presă, că este normal să ne gândim la creşterea numărului de cazuri.

„Mi se pare că aşa se întâmplă în toată lumea (creşterea numărului de cazuri – n.r.), inclusiv cu o rată de transmisibilitate mai mare a tulpinii britanice, care a început să fie din ce în ce mai prezentă în ţara noastră. Singurul lucru pe care pot să îl spun este că este firesc să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri. Această creştere, în mod normal ar trebui să fie o creştere controlată dacă continuăm să respectăm măsurile care sunt existente în acest moment”, a spus dr. Pistol.

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre al treilea val al pandemiei

Valeriu Gheorghiță a declarat că este posibil să ne așteptăm la un al treilea val coronavirus. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a făcut declarații uluitoare despre noua tulpină a virusului.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că nu putem exclude posibibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat. Gheorghiţă îndeamnă cât mai multe personane să se programeze pentru vaccinarea cu AstraZeneca, disponibilă în prezent, şi anunţă că din 15 martie va reîncepe şi vaccinarea cu serul Pfizer.

Citeste si:  Cât costă vaccinul anti-coronavirus? Dezvăluirea făcută de un secretar de stat

„Avem doze disponibile de la trei companii diferite. (…) Avem posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare, ţinând cont de faptul că, într-adevăr, conform datelor disponibile nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ţinând cont de contagiozitatea crescută a acestei noi tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”, a afirmat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si