Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014- 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Citeste si: Coșmarul actorului Constantin Zamfirescu, diagnosticat cu cancer: ”Amendă în geam. Cuantum maxim, 500 lei. Poliția locală a iertat echipa de filmare, dar pe mine nu!”

Bani pentru profesii liberale și organizatorii de evenimente

Legea prevede ca, în contextul crizei provocate de pandemie, să beneficieze de microgranturi pentru capital de lucru şi alţi profesionişti care desfăşoară profesii liberale, pe lângă PFA-uri şi ONG-uri cu activitate economică.

Legea promulgată de președintele Iohannis spune că serviciile de organizare de târguri, evenimente şi expoziţii vor intra între domeniile de investiţii care sunt susţinute din fonduri externe nerambursabile şi din cofinanţarea bugetului de stat.

Citeste si: Gabriela Firea îi cere noului prefect al Capitalei să redeschidă școlile din București

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Legea de aprobare a OUG 130/2020 are ca obiect de reglementare acordarea de sprijin financiar, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014- 2020 (POC), în contextul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

Acest sprijin va fi acordat sub formă de microgranturi pentru capital de lucru, granturi pentru capital de lucru şi/sau pentru investiţii, PFA-urilor, ONG-urilor sau IMM-urilor a căror activitate a fost afectată sau interzisă pe perioada stării de urgenţă sau îngrădită pe perioada stării de alertă.

Cum se acordă granturile pentru investiţii  

Legea prevede că pot beneficia de sprijin sub formă de microgranturi pentru capital de lucru, pe lângă PFA şi ONG cu activitate economică, şi "alţi profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, care desfăşoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege".

De asemenea, granturile pentru capital de lucru se vor acorda, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, şi ONG-urilor cu activitate economică din domeniile culturii şi sport, celor de utilitate publică din domeniul social, pe lângă cele din domeniul învăţământ.

"Ca o excepţie, sunt eligibile pentru accesarea granturilor privind capitalul de lucru şi companiile sau ONG-urile care desfăşoară activităţi în domeniul târgurilor şi evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educaţie financiară, strategie şi management, care nu s-au calificat pentru obţinerea certificatului de urgenţă din cauza specificului activităţii lor (şi anume organizare anuală, cu concentrarea veniturilor doar într-o anumită perioadă din an, nu doar în prima jumătate a anului, perioadă luată în calcul pentru stabilirea procentului de scădere de minim 25% prevăzut ca şi condiţie de eliberare a certificatului de situaţii de urgenţă). În acest caz, scăderea de 25% cerută pentru eliberarea certificatului de situaţii de urgenţă se va calcula luând în calcul anul fiscal 2020 prin comparaţie cu anul fiscal 2019 sau, după caz, semestrul 1, respectiv semestrul 2 2020 prin comparaţie 2019", prevede actul normativ.

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

Actul normativ mai stipulează ca serviciile de organizare de târguri, evenimente şi expoziţii să intre între domeniile de investiţii care sunt susţinute din fonduri externe nerambursabile şi din cofinanţarea bugetului de stat.

Granturile pentru investiţii se acordă IMM-urilor şi ONG-urilor cu activitate economică din domeniul cultural, cât şi celor de utilitate publică din domeniul social pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si