Astfel, conform noilor decizii, venitul minim garantat, alocatiile pentru familiile sarace si ajutoarele pentru incalzire vor fi unificate in venitul minim de incluziune. Acest venit se calculeaza cu o pondere ce presupune un indice, acesta fiind 1 pentru persoane singure sau capul familiei si 0,5 pentru orice alt membru al familiei.

Acest sprijin se

va acorda pe membru de familie de pana la 260 de lei, iar cazul in care cineva munceste, se va playti sub forma de ajutor de incluziune doar diferenta pana la suma de 260 de lei pe membru de familie fata de venitul realizat de familia respectiva in fiecare luna. Acest ajutor de incluziune ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie 2018, iar pana atunci se vor primi bani ca si pana acum.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”- wowbiz.ro

Noua lege propune si niste modificari care te ajuta sa intri sau nu in posesia banilor. Asa ca, pentru a beneficia de ajutor social trebuie ca persoana respectiva sa fie in cautarea unui loc de munca si trebuie sa fie inscris la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca. In cazul in care li se ofera ceva de munca, iar persoana respectiva refuza job-ul in mod nejustificat, atunci el va fi sistat de la ajutorul social.

De la acest lucru fac exceptie persoanele care au in ingrijire unul sau mai multi copii de pana la 7 ani sau a unui singur copil de pana la 18 ani, dar cu handicap grav sau accentuat sa persoanele care ingrijesc una sau mai multe persoane cu dizabilitati grave.

Si cei care urmeaza o forma de invatamant sau participa la programe de pregatire profesionala sau care sunt incadrati in munca fac exceptie de la acest program.

Statul urmeaza sa le plateasca celor fara venituri asigurarea obligatorie de sanatate si cea pentru locuinta, iar ajutorul mediu va creste de la 221 de lei lunar, la 349 de lei lunar.

Guvernul a stabilit sa ofere sume suplimentare si pentru copiii familiilor sarace, dar conditia este ca acestia sa mearga la scoala, iar veniturile sunt cuprinse intre 200 si 600 de lei, in functie de numarul de copii si de venitul familiei.

Consiliile locale ale primariilor pot lua decizii cu privire la modificarea anumitor conditii de a primi ajutor social, asa cum se intampla in Bucuresti, la sectorul 5, acolo unde primarul Daniel Florea a spus ca va acorda ajutor social doar celor care vor presta munca in folosul comunitatii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si