VIDEO - Se scumpesc mezelurile din această vară. Carnea de porc ajunge să înregistreze prețuri record din cauza scăderii efectivelor din Europa

Carnea de porc ajunge să înregistreze prețuri record din cauza scăderii efectivelor din Europa

(Sursa foto: Freepik)

Carnea de porc de lucru, folosită pentru producția mezelurilor a ajuns să coste peste 15 lei kilogramul după o dublare într-un an și o creștere de aproximativ 50% din luna februarie până în prezent. Astfel, vara aceasta, producătorii spun că vor exista prețuri mărite la produsele finale, precum salamul de vară.

Mezelurile se scumpesc și în această vară chiar dacă prețul cărnii de lucru pentru acestea s-a dublat într-un an și a crescut cu aproximativ 50@ din luna februarie și până în prezent. Producătorii se așteaptă la scumpiri considerabile la produsele finite.

„Bubuie” prețul mezelurilor. Carnea ajunge la prețuri record din cauza scăderii efectivelor din Europa

Potrivit ziarulunirea.ro, Andrei Pădurean, manager operaţional al com­pa­niei Uni­versal, care produce mezeluri sub brandul Silvania Gourmet în localitatea Crişeni din judeţul Sălaj a explicat că: „ Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. (…) În septembrie anul trecut am transferat o parte din creş­tere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă.

Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică
”.

Citește și: O nouă scumpire a carburanților după ce prețurile scăzuseră în ultimul timp

Citește și: VIDEO- Cireșele de mai întârzie să se coacă din cauza vremii schimbătoare

Citește și: VIDEO- Cafeaua a ajuns să coste mai mult. Jumătate de kilogram de cafea boabe costă mai mult decât un kilogram de carne

Prețul cărnii, noua provocare a sezonului. Ce spun producătorii

Despre viitoarele scumpiri la carne a vorbit și Voicu Vușcan, administrator al Elit, companie care pro­duce anual peste 50.000 de tone de mezeluri în cadrul celor cinci fabrici proprii din Alba, Bucureşti, Arad şi Prahova:  „Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ

în profitabilitatea busi­nessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat con­side­rabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone”,  conform Ziarul Unirea.

Citește și: Urmează scumpiri... mai blânde

Citește și: Se mai scumpesc alimentele? Mugur Isărescu: „Nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România”

Citește și: EXCLUSIV: Nunți mai scumpe și mai sofisticate vara aceasta/ Organizator evenimente: ”Majoritatea mirilor aleg nunțile în natură și pe malul apei”


Autor
Îți Recomandăm Și...
Parteneri