Se spală de Sfântul Ioan 2023? Răspunsul preoților

Se spală de Sfântul Ioan 2023? Este sărbătoare mare pe 7 ianuarie 2023 în Biserica Ortodoxă. Creștinii ortodocși îl cinstesc pe sfântul Ioan Botezătorul. Iată dacă se spală de Sfântul Ioan Botezătorul și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri din această zi!

Author: Madalina Grigore joi 05 ianuarie 2023 , 16:30

Se spală de Sfântul Ioan 2023?

Se spală de Sfântul Ioan 2023? Răspunsul preoților

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se spală de Sfântul Ioan 2023? Multe persoane se întreabă  dacă este sau nu bine să spele rufe sâmbătă, pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul.  Iată dacă se spală sau nu în această

zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri la această sărbătoare!

Citește și: Mesaje de Sfântul Ion 2023. Urări, felicitări și imagini cu text pentru sărbătoriții acestei zile

Se spală de Sfântul Ioan 2023?

Se spală de Sfântul Ioan 2023? Răspunsul preoților

[Sursa foto: PixaBay]

Se spală sau nu pe 7 ianuarie de Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezatorul  s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus.

Sfântul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, cu rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut. Astfel, prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.

Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. 

Ioan Botezătorul era milostiv şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică. El a trăit într-o peşteră, în pustie, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

Citește și: 6 ianuarie 2023 zi liberă, de Bobotează? Ce decizie a fost luată în parlament. Este sărbătoare mare

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

În această zi, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală. Nu este bine să se facă curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Se spală de Sfântul Ioan 2023?

Se spală de Sfântul Ioan 2023? Răspunsul preoților

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Ioan 2023: tradiții și obiceiuri românești

În dimineața zilei de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai crede după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul   se strânge pomul împodobit de Crăciun și împart dulciurile copiilor sărmani.

La sate se respectă cu sfințenie sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice, conform traditii-superstitii.ro. 

Totodată, cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.

Citește și: Se spală în Ajunul Bobotezei 2023, pe 5 ianuarie? Greșeala pe care credincioșii o fac an de an

Citeste si: Răzvan Miheț și Gina Matache i-au luat pe cei doi copii de la Oana Matache! Cum au fost surprinși micuții fără mama lor- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Astfel, mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

La petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Proroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De Sfântul Ion nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În tradiția populară se spune că, Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o    zi de bucurie, iar    cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Citește și: Pe ce dată pică Sfântul Ion în 2023? Este una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si