Se spală în a doua și a treia zi de Paşte? Iată ce spun preoţii despre ce avem voie şi ce nu trebuie să facem în Lunea și Marţea Albă, așa cum sunt cunoscute a doua și a treia zi după Paște.

Se spală în a doua și a treia zi de Paşte? Tradiții pentru Săptămâna Luminată

De Sfintele Paște, preotul adresează tuturor chemarea "Veniți să primiți lumina!".

Pe toți ne cheamă să facem trecerea de la întunericul morții, la lumina vieții veșnice.

Iar această trecere este exprimată prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare. De aceea Biserica vestește de Sfintele Paști: "Acum toate s-au umplut de lumina: cerul și pământul și cele de sub pământ".

Acesta este motivul pentru care Biserica Ortodoxă numește această săptămână că fiind Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu "harți". Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem "dezlegare la peste".

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Incepand din Duminică Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cânta Axionul Paștilor: "Îngerul a strigat …", iar credincioșii se salută cu cuvintele: "Hristos a înviat!” și răspund: "Adevărat a înviat!"

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște?

Preoții recomandă ca în zilele sărbătorilor mari să nu se facă treburi gospodărești care nu sunt necesare.

A doua și a treia zi de Paște sunt zile importantă în calendarul creștin-ortodox, consemnate cu cruce roșie, fiind integrate sub sărbătoarea Sfintelor Paști.

Conform tradițiilor populare, cei care nu respectă sărbătorile de Sfintele Paște, inclusiv zilele de luni și marți după Învierea Domnului, și fac treburi gospodărești pot avea parte de ghinion sau necazuri.

Săptămâna Luminată, slujbele învierii

În Marţea Albă au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: "Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai iconice ținute ale sale. Ce face cu hainele pe care nu le mai poartă- radioimpuls.ro

Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Conform oranduielilor bisericesti, preotii nu vor citi Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.

Slujbele de inmormantare din aceasta zi, precum si cele din celelalte zile ale Saptamanii Luminate, vor fi facute dupa o randuiala speciala.

Slujbelor inmormantarii le vor lua locul slujbele Invierii. Cantarile din cadrul acestor slujbe vorbesc despre trumful vietii asupra mortii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si